Όταν φοβάσαι να παραδεχτείς πως τα έξυπνα μέτρα σου ήταν βλακώδη, τότε τα νέα μέτρα –με τα οποία αναιρείς εν μέρει τα έξυπνα– τα λες «βαλβίδες αποσυμπίεσης».

Το μυστήριο καλά κρατεί γύρω από τα εμβόλια της βρετανικής πολυεθνικής, που αρκετές χώρες αποφάσισαν να τα βάλουν προσώρας στην άκρη μετά από καταγγελίες ότι προκαλούν θρομβώσεις, την ώρα που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας λέει μετ’ επιτάσεως «συνεχίστε κανονικά».

Είναι που δεν μπορείς εδώ και πολύ καιρό να διακρίνεις τα επιστημονικά πορίσματα από τα διπλωματικά τελεσίγραφα, έτσι όπως κατάφεραν οι κυβερνήσεις του κόσμου να μετατρέψουν τα προγράμματα εμβολιασμού σε άλλη μια διεθνοπολιτική διαμάχη καταμερισμού ισχύος.

Αν, πάντως, εξαιρέσεις τα εμβόλια, η χρονιά μοιάζει σαν μια extra-large εκδοχή της προηγούμενης, όταν συζητούσαμε τα ίδια πράγματα. Βγήκε, λοιπόν βγήκε την Τετάρτη στο CNN ο γνωστός πρωθυπουργός, με φόντο γραφείου αμερικανικού προέδρου κι όχι με εκείνα τα εικονίσματα που δείχνει στο εγχώριο κοινό του. Και είπε ότι η Ελλάδα τα πάει καλά και θα είναι ανοιχτή το καλοκαίρι, εννοώντας προφανώς για τους τουρίστες.

Βαλβίδες αποσυμπίεσης

Πολλοί φοβούνται μήπως τελικά θα είναι ξανά ανοιχτή για τον κορονοϊό, αν τα πράγματα γίνουν όπως πέρυσι, όταν τελικά και ο τουρισμός βάλτωσε (μόνοι ικανοποιημένοι έμειναν οι μεγάλοι του κλάδου) και εισροή κρουσμάτων είχαμε.

Πέρυσι, η κυβέρνηση δεν ζητούσε αρνητικό τεστ σε σύνορα και αεροδρόμια ως προαπαιτούμενο εισόδου. Τώρα που αυτό ενσωματώνεται στο τριπλό πιστοποιητικό που θεσπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, η κυβέρνηση πανηγυρίζει – τάχα πως έγινε δεκτή η πρόταση Μητσοτάκη για πιστοποιητικό εμβολιασμών.

Το καινούριο σ’ όλα αυτά είναι οι βαλβίδες αποσυμπίεσης, όπως ονομάζεται το νέο κυβερνητικό αφήγημα. Όταν φοβάσαι να παραδεχτείς πως τα έξυπνα μέτρα σου ήταν βλακώδη, τότε τα νέα μέτρα –με τα οποία αναιρείς εν μέρει τα έξυπνα– τα λες «βαλβίδες αποσυμπίεσης».

Εμένα τώρα με προβληματίζει η σκέψη ότι το επιτελικό κράτος και οι επιτελικοί επιστήμονές του μάς βλέπουν κάτι σαν χύτρα ατμού. Γιατί, αυτό μού φέρνει στο μυαλό τον Ταύρο του Φαλάρη – τύραννος στην αρχαία Σικελία που βασάνιζε τους υπηκόους του με έναν ευφάνταστο πλην οδυνηρό τρόπο. Επίσης, στο αφήγημα «η ψυχική κόπωση έφερε τα νέα μέτρα», κι εδώ είναι να θυμώνεις λίγο. Γιατί, είναι πάλι σαν να στο φορτώνουν που δεν άντεξες πέντε μήνες εγκλεισμό χωρίς αποτέλεσμα. Μαζί κουραστήκαμε;

Πάντως, στο αμερικανικό CNN ο Κυριάκος Μητσοτάκης γέμισε τον αέρα με λόγια, χωρίς να κουραστεί ιδιαίτερα.

«Ταυτόχρονα θα πρέπει να εφαρμόσουμε μία «έξυπνη» στρατηγική, ώστε να γίνουν εκ νέου ενεργοί οι πολίτες μας, χωρίς να υπονομεύουμε τη στρατηγική αναχαίτισης του ιού. Αυτή είναι η ισορροπία, που πρέπει να επιτύχουμε, ήτοι πως αφήνουμε στους πολίτες κάποιο βαθμό ελευθερίας χωρίς να θέτουμε σε κίνδυνο τη συνολική στρατηγική μας».

Και έριξε κι άλλο τον πήχη, χαρακτηρίζοντας ορόσημο να έχουμε εμβολιάσει στα τέλη Απριλίου –τουλάχιστον με την πρώτη δόση– όλους τους πολίτες άνω των 60 και όλους που υποφέρουν από βαριά νοσήματα. Όπως τόνισε, τότε αναμένουμε και μια σημαντική επιστροφή στην κανονικότητα.

Επιστροφή στην κανονικότητα για ποιους; Και ποια κανονικότητα ακριβώς; ■

(Από τη ραδιοφωνική εκπομπή Viral, που μεταδόθηκε το Σάββατο 20 Μαρτίου 2021, στους 105,5 Στο Κόκκινο).

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.