Τα πράσινα νερά αναδεικνύουν τις οικολογικές μας ευαισθησίες στο Σικάγο, εκτός κι αν μιλάμε για την «Ελληνικό Χρυσός», κάθε φορά που ζητά γη και ύδωρ στη Χαλκιδική.

Το «Johnny, I hardly met ya» είναι ένα δημοφιλές παραδοσιακό ιρλανδέζικο τραγούδι, γραμμένο από Άγγλο –με καταγωγή από το Δουβλίνο, τον Joseph Bryan Geoghegan– στο Λονδίνο του 1867. Το τραγούδι μιλά κατά της στρατολόγησης στον βρετανικό στρατό, την περίοδο των αποικιοκρατικών πολέμων των Άγγλων στη Σρι Λάνκα. «Όχι, δεν θα ξαναπάρουν τους γιους μας ξανά / Τζόνι ορκίζομαι σ’ εσένα». Εν τω μεταξύ, αυτόν τον Τζόνι, όπως χαρακτηριστικά λέει ο τίτλος, «ούτε που τον ήξερα».

Στις μέρες μας το «Johnny I Hardly Knew Ya» με τα drums and guns στους στίχους φτάνει ακόμη ως αντιπολεμικό τραγούδι. Το θυμήθηκα, επειδή μες στη βδομάδα που μας πέρασε, 17 Μαρτίου Τετάρτη, τα αδέρφια μας οι Ιρλανδοί γιόρταζαν την ημέρα του Saint Patrick, μέρα κατά την οποία κυριαρχεί παντού στο νησί το πράσινο χρώμα.

Από το 1962, για να τιμήσουν την ημέρα στο Σικάγο των Ηνωμένων Πολιτειών, οι δημοτικές αρχές βάφουν το ποτάμι και τα κανάλια της πόλης πράσινα με ειδική βαφή. Πέρυσι το έθιμο δεν πραγματοποιήθηκε λόγω Covid. Αλλά, φέτος ο δήμαρχος αποφάσισε να το επαναφέρει. Και σχολίαζαν σ’ ένα δικό μας κανάλι, μεταδίδοντας πλάνα, ότι εννοείται πως δεν είναι τοξικό, γιατί αλλιώς θα σήμαινε μεγάλη οικολογική καταστροφή.

Και την επομένη θα κυρωνόταν στη Βουλή και θα αποκτούσε ισχύ νόμου η τροποποιημένη επενδυτική συμφωνία που είχε υπογράψει  από 5 Φεβρουαρίου  η Ελληνική Δημοκρατία  με την «Ελληνικός Χρυσός Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία Μεταλλείων και Βιομηχανίας Χρυσού» για τα μεταλλεία Κασσάνδρας.

Μιας συμφωνίας τάχα επενδυτικής, μα στην πραγματικότητα λεόντειας, ληστρικής και αποικιοκρατικής, όπου μεταξύ άλλων παραχωρούνται όλα τα δικαιώματα του δημοσίου, η εταιρεία απαλλάσσεται από δεσμεύσεις, προηγούμενα πρόστιμα και αξιώσεις, ενώ θα ελέγχεται από ανεξάρτητο φορέα που θα προσλαμβάνει η ίδια.

Τι είχες Τζόνι, τι είχα  πάντα.

Φοβήθηκαν, λοιπόν, μήπως το πράσινο καταστρέψει τα νερά στο Σικάγο. Δεν βλέπω να φοβούνται για το πράσινο και τα νερά της Χαλκιδικής. Στα καλά και συμφέροντα είμαστε έθνος ατρόμητον. Στα δύσκολα, όμως, σφυράμε κλέφτικα. ■

(Από τη ραδιοφωνική εκπομπή Viral, που μεταδόθηκε το Σάββατο 20 Μαρτίου 2021, στους 105,5 Στο Κόκκινο).

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.