Στα ρεπορτάζ το νόσημα καταγράφηκε ως αλλεργικό άσθμα. Κι αυτό ήταν ό,τι πάνω κάτω έμεινε στην ιστορία από το πέρασμά ενός ανθρώπου απ’ τη ζωή.


Δύο πράγματα λέει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για τον περιορισμό της διασποράς του νέου κορονοϊού: περιορισμός μετακινήσεων (αμυντικό μέτρο) και μαζικά τεστ διάγνωσης (επιθετικό μέτρο). Εσχάτως πρόσθεσε και το να μην εκμεταλλευτούν οι κυβερνήσεις την κατάσταση έκτακτης ανάγκης για να επιβάλλουν αυταρχισμό και διακρίσεις σε πολίτες, μειονότητες, πρόσφυγες, ειδικές ομάδες πληθυσμού.

Απ’ όλα τα παραπάνω, μένουμε φανατικά στο πρώτο, το δεύτερο το έχουμε ξεγράψει εντελώς (εκτός κι αν πληρώνουμε τη διαφήμιση Πορτοσάλτε) και περιμένουμε να δούμε αν στο μέλλον θα ζούμε το τρίτο, όπως πολύ φοβόμαστε ότι θα ζούμε, όταν κουμάντο κάνουν άνθρωποι που γλυκά μάς λένε από τηλεοράσεως ότι το ξύλο είναι στοιχείο αναγκαστικότητας.

Κατά κοινή ομολογία οι χώρες που αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά την πανδημία είναι αυτές που αφενός παίρνουν έγκαιρα μέτρα απομόνωσης του πληθυσμού, αλλά κυρίως διενεργούν μαζικά τεστ για να είναι σε θέση να ξέρουν, όχι πότε πας για τσιγάρα, αλλά πότε και πώς εξαπλώνεται ο ιός.

Εδώ, όπως πάει, τα τεστ για κορονοϊό θα γίνονται μετά θάνατο. Ακούγεται ως άλλη μια υπερβολή πάνω στην ένταση των ημερών, αλλά για μερικούς ανθρώπους είναι η πραγματικότητα του θανάτου τους. Αυτή είναι η περίπτωση της άτυχης 41χρονης στην Καστοριά. Πήρε τον ΕΟΔΥ, της είπε να μείνει σπίτι. Όπως προκύπτει κι από άλλες μαρτυρίες, αυτή είναι η όλη γραμμή θωράκισης. Η γυναίκα παρουσίασε πυρετό και δύσπνοια, ξαφνική επιδείνωση μετά από λίγες μέρες και τέλος.

Για το θέμα ρωτήθηκε σήμερα ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος απάντησε: «Λίγα λεπτά πριν μπω στην αίθουσα με ενημέρωσαν για τον θάνατο νεαρής συμπολίτισσάς μας σε επαρχιακή πόλη της Βορείας Ελλάδος. Έχει πολύ μεγάλη σημασία για τους ανθρώπους που μένουν σπίτι να έχουν επικοινωνία με τον γιατρό τους, ιδιαίτερα αν έχουν κάποιοι υποκείμενο πρόβλημα υγείας. Μου είπαν τηλεφωνικά ότι υπήρχε κάποιο υποκείμενο πρόβλημα υγείας. Το χρόνιο αναπνευστικό νόσημα, είναι χρόνιο πρόβλημα υγείας. Δεν το έχω επιβεβαιώσει».

Η τραγική είδηση του θανάτου της γυναίκας από την Καστοριά είχε μεταδοθεί τουλάχιστον μία ώρα πριν την έναρξη της απογευματινής ενημέρωσης του Υπουργείου Υγείας. Δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι το Υπουργείο Υγείας μαθαίνει κάτι τόσο κρίσιμο με καθυστέρηση μιας ώρας. Άρα, το τηλεφώνημα προς τον εκπρόσωπο ήταν τηλεφώνημα οδηγιών, δηλαδή τι να πει στο μπρίφινγκ, αν τον ρωτήσουν.

Κι αυτό που είπε, όταν τον ρώτησαν, ήταν για άλλη μια φορά ότι πρέπει να μένουμε σπίτι και να επικοινωνούμε με τον γιατρό μας (ποιον;). Από ‘κει και πέρα άφησε να εννοηθεί ότι η γυναίκα μάλλον είχε υποκείμενο νόσημα, αλλά δεν το είχε επιβεβαιωμένο για να μας διαφωτίσει περισσότερο. Η γυναίκα έμεινε σπίτι και, τελικά, απεβίωσε. Στα ρεπορτάζ το νόσημα καταγράφηκε ως αλλεργικό άσθμα. Κι αυτό ήταν ό,τι πάνω κάτω έμεινε στην ιστορία από το πέρασμά ενός ανθρώπου απ’ τη ζωή.

Όλα καλά. Σ’ αυτή τη χώρα η σωτηρία, όπως και το ξύλο, είναι στοιχείο υποκείμενης αναγκαστικότητας. ■

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.