Στους πρόσφατους διαξιφισμούς Ελλάδας-Τουρκίας αποδείχτηκε ότι μια Navtex μπορεί να χρησιμοποιείται από τα κράτη όπως τα άγρια ζώα χρησιμοποιούν τα ούρα τους για να μαρκάρουν μια περιοχή, την ώρα που ο πλανήτης καίγεται.

Κατά το παρελθόν έχει λεχθεί ότι τα Βαλκάνια παράγουν περισσότερη ιστορία απ’ όση μπορούν να καταναλώσουν. Απ’ ό,τι φαίνεται το ίδιο μπορεί να λεχθεί για την Ανατολική Μεσόγειο και τις Navtex.

Για την ιστορία, με τον όρο Navtex ορίζεται το Navigational Telex, δηλαδή γραπτά μηνύματα πλοήγησης. Είναι μια διεθνής υπηρεσία συντονισμένων εκπομπών και αυτόματων λήψεων στους 518 khz, για πλοία που διέρχονται έως και 400 ναυτικά μίλια από την ακτή, η οποία δίνει πληροφορίες ναυτικής ασφάλειας μέσω τηλεγραφίας στενής ζώνης άμεσης εκτύπωσης στα αγγλικά (οδηγίες ναυσιπλοΐας, μεταδίδει προειδοποιήσεις και προβλέψεις πλοήγησης και μετεωρολογίας, καθώς και επείγουσες πληροφορίες για την ασφάλεια στη θάλασσα).

Επειδή ακόμη κι ο πιο έμπειρος και σώφρων ναυσίπλοος μπορεί να πέσει σε κακοτοπιές, κι επειδή αυτό που μετρά πάνω από όλα στη θάλασσα είναι η ασφάλεια του σκάφους, πληρώματος κι επιβαινόντων, η Διεθνής Σύμβαση για την Ασφάλεια της Ανθρώπινης Ζωής στη Θάλασσα (SOLAS, 1974) του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (IMO), στο κεφάλαιο 4 (1988) περί ραδιοτηλεπικοινωνιών, προβλέπει την ενσωμάτωση εξοπλισμού GMDSS (Παγκόσμιο Ναυτιλιακό Σύστημα Κινδύνου και Ασφάλειας) σε κάθε πλεούμενο. Η εισαγωγή του GDMSS το 1992 (και στα υπό ελληνική σημαία το 2002) αποτελεί τη πιο σημαντική αλλαγή στον τομέα της ναυτικής ασφάλειας μετά την ανακάλυψη του ασύρματου το 1899, βελτιώνοντας το σύστημα ραδιοτηλεγραφίας και ραδιοτηλεφωνίας στα πλοία, καθιστώντας ξεπερασμένη την τηλεγραφία με σήματα morse. Μέρος αυτού του ψηφιακού, δορυφορικού συστήματος είναι και οι δέκτες Navtex.

Στους πρόσφατους διαξιφισμούς Ελλάδας-Τουρκίας αποδείχτηκε ότι αυτό το σύστημα ασφάλειας στη θάλασσα μπορεί να χρησιμοποιείται από τα κράτη όπως τα άγρια ζώα χρησιμοποιούν τα ούρα τους για να μαρκάρουν μια περιοχή. Καθίσταται έτσι η Navtex μια κατεξοχήν πολιτική και γεωπολιτική πράξη, που αν μη τι άλλο αναδεικνύει τη φύση μιας πληθώρας προβληματικών καταστάσεων στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Τα απανωτά πολιτικά, διπλωματικά και στρατιωτικά επεισόδια που ζούμε τις τελευταίες τριάντα ημέρες κατά κύριο λόγο έχουν να κάνουν με τις συντονισμένες προσπάθειες της ερντογανικής Τουρκίας να δημιουργήσει τετελεσμένα επί του πεδίου, ενόψει μιας ευρύτερης αναδιαμόρφωσης της εξωτερικής ατζέντας και επαναδιαπραγμάτευσης των ελληνοτουρκικών ζητημάτων.

Το ερώτημα, βεβαίως, για τους απλούς πολίτες σε όλες τις πλευρές των συνόρων, οι οποίοι ζουν το δύο στα δύο –με δύο παγκόσμιες κρίσεις σε δύο δεκαετίες–, είναι αν αυτά τα παιχνίδια πολέμου τούς αφορούν πραγματικά. Το αποτέλεσμα όλων αυτών των συμβάντων αποδεικνύει για πολλοστή φορά ότι όχι μόνο δεν τους βοηθούν με κάποιο ουσιαστικό τρόπο να τα βγάλουν πέρα, αλλά δεν συμβάλλουν καν στην καλλιέργεια ενός συλλογικού φαντασιακού, που κάθε έθνος έχει ανάγκη για να πορευτεί με κοινωνική συνοχή και διανοητική συγκρότηση στο αβέβαιο μέλλον.

Τα γεγονότα συνήθως μιλούν από μόνα τους. Όμως, γίνονται πιο κατανοητά όταν καταφέρνει κανείς να τα δει από κάποια απόσταση, στην πραγματική τους διάσταση και τάξη μεγέθους. Γιατί, κατακερματισμένα και απομονωμένα από τη μεγάλη εικόνα, όπως συνήθως σερβίρονται κραυγαλέα από τους διαύλους της εξουσίας, τα γεγονότα καθίστανται τροφοδότες της ανοησίας.

Είναι αυτή η κατά Σοπενάουερ ατέλεια της νόησης, όταν φερειπείν κάποιος θρηνεί για τη βίαιη απόσπαση ενός ναού-συμβόλου από ένα κρατικό συνεχές στο μακρινό 1453, την ίδια στιγμή που πανηγυρίζει, εν έτει 2020, για την επίσημη ονοματοδοσία ενός ποδοσφαιρικού γηπέδου, με τις ευλογίες μιας εταιρείας στοιχημάτων, επειδή νομίζει ότι το γήπεδο συμβολίζει τον ναό (ο Θεός να το κάνει). Είναι αντίστοιχα αυτό το κυνήγι της κυριαρχίας, από μια μασκαρεμένη στο γενιτσαρικό φολκλόρ βούληση που νομίζει ότι είναι μεγαλοφυΐα, αλλά αδυνατεί να κατανοήσει την αντικειμενική πραγματικότητα, διακινδυνεύοντας διαρκώς τα πάντα με το ρίσκο αγοραίων στοιχημάτων, των οποίων τον λογαριασμό πληρώνουν πάντα στο τέλος οι αθώοι του αίματος.

Αν κάτι (δεν) μάθαμε από τα Ιουλιανά του 2020, που αυτή τη φορά επαναλήφθηκαν ως φάρσα, είναι ότι τα γεγονότα μπαίνουν στη σωστή τους διάσταση μόνο όταν σπάνε τον φαύλο κύκλο της αυτοεκπληρούμενης ματαίωσης κοινωνιών που κινδυνεύουν να μείνουν στην ιστορία με το ψευδώνυμο της καταγωγής τους, ουσιαστικά ένα συνώνυμο της παρακμής των λέξεων και των αξιών που υποτίθεται ότι τις περιέχουν. Σε μια επικράτεια της άρνησης, η αλήθεια είναι για να τσακίζει τις βεβαιότητες, θέτοντας ουσιαστικά ερωτήματα. Από ποιον και γιατί ο πόλεμος και η ειρήνη;

Ο πόλεμος των Navtex

Για τη δυτική πλευρά του Αιγαίου, το τελευταίο επεισόδιο έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις ξεκίνησε όταν η Τουρκία –με Navtex που εξέδωσε την Τρίτη 21 Ιουλίου ο σταθμός του τουρκικού ναυτικού στην Αττάλεια και ισχύ από 21/7 έως 2/8 – δέσμευσε περιοχή νοτίως του Καστελόριζου για έρευνες του σεισμογραφικού πλοίου Oruç Reis σε περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Η Ελλάδα απάντησε αυθημερόν στην τουρκική Navtex με ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών και διάβημα διαμαρτυρίας της ελληνικής Πρεσβείας στην Άγκυρα.

Η εβδομάδα έχει ξεκινήσει με κακούς οιωνούς, τα δε κύρια θέματα της επικαιρότητας, όπως καταγράφονταν στα ελληνικά ΜΜΕ, ήταν τα εξής τρία:

  • η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί (ύστερα από προ δεκαημέρου απόφαση του τουρκικού Συμβουλίου της Επικρατείας) και η επικείμενη πρώτη μουσουλμανική προσευχή στο μνημείο (την Τετάρτη, ημέρα που συμπίπτει με τα 87 χρόνια από την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάννης και τα 46 χρόνια από την αποκατάσταση της δημοκρατίας στην Ελλάδα),
  • το έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες για το ταμείο ανάκαμψης Next Generation EU,
  • οι αποκαλύψεις της κυριακάτικης έκδοσης της εφημερίδας Καθημερινή για την τραγωδία στο Μάτι.

Η αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού, η κατάρρευση του τουρισμού, η ανεπάρκεια των μέτρων αντιμετώπισης των επιπτώσεων της πανδημίας είναι τα θέματα που συμπληρώνουν την ειδησεογραφία. Το δε ερώτημα που φαίνεται να απασχολεί τους πάντες είναι: θα γίνει πόλεμος; Ουσιαστικά, το ερώτημα είναι: πόσο χειρότερα μπορούν να πάνε τα πράγματα;

Το χρονικό της έντασης

ΕΒΔΟΜΑΔΑ 1η

Δευτέρα 6 Ιουλίου

Η κυβέρνηση δίνει στη δημοσιότητα τη λεγόμενη «λίστα Πέτσα», την πολυαναμενόμενη και πολυσυζητημένη λίστα με τα ΜΜΕ που έλαβαν χρήματα για τις καμπάνιες κατά του κορονοϊού «Μένουμε σπίτι» και «Μένουμε ασφαλείς». Είχε προηγηθεί σφοδρότατη κριτική από την αντιπολίτευση για το γεγονός ότι η διανομή των 20 εκατ. ευρώ –από την ιδιωτική εταιρεία Initiative Media με την πολιτική επίβλεψη του Μεγάρου Μαξίμου– έγινε με αδιαφάνεια και πελατειακά κριτήρια, περιλαμβάνοντας ακόμη και ανύπαρκτες ιστοσελίδες, ενώ επιχειρήθηκε και αλλαγή της αρχικής τιμολόγησης προκειμένου να διορθωθούν τεχνηέντως οι αβελτηρίες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι επιχειρεί να εξαγοράσει το σύνολο των ΜΜΕ. Η κυβέρνηση επιχειρεί αντιπερισπασμό με όλον τον φιλοκυβερνητικό τύπο, ο οποίος επανασυντονίζεται στο πρόσωπο του επιχειρηματία Νίκου Καλογρίτσα. Βάσει καταγγελιών του τελευταίου ο ΣΥΡΙΖΑ καλείται από την κυβέρνηση να απολογηθεί ξανά για τον προ τετραετίας διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών, που είχε προκαλέσει την οργή των ιδιοκτητών ΜΜΕ. Το θέμα παραμένει ψηλά για περίπου μια βδομάδα και μετά σβήνει, χωρίς περαιτέρω πληροφορίες που να στοιχειοθετούν μια ουσιαστική κατηγορία πέρα από τους πρωτοσέλιδους τίτλους.

***

Το άνοιγμα των ελληνικών αεροδρομίων για πτήσεις από τη Μεγάλη Βρετανία στις 15 Ιουλίου ανακοινώνει κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο Στέλιος Πέτσας«Να απαντήσει σήμερα ο κ. Τσίπρας για τις παρακρατικές μεθοδεύσεις επί ΣΥΡΙΖΑ», συνεχίζει o κυβερνητικός εκπρόσωπος, εμμένοντας στη γραμμή πίεσης προς το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από τις εθνικές εκλογές του 2019, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δηλώνει ότι «η Ελλάδα έχει μια εντελώς διαφορετική, αναβαθμισμένη εικόνα στον κόσμο. Το όνομα της χώρας δεν είναι πλέον συνώνυμο της κρίσης, αλλά χρησιμοποιείται ως παράδειγμα επιτυχούς διαχείρισης μιας τεράστιας πρόκλησης, όπως είναι η πανδημία. Οι πολίτες εμπιστεύονται περισσότερο το Κράτος. Η εικόνα της Ελλάδας σήμερα δεν είναι αυτή της μιζέριας και των τριτοκοσμικών αναζητήσεων, αλλά μιας χώρας που ατενίζει το μέλλον με αυτοπεποίθηση και τον κόσμο κατάματα».

***

Μαχητικά Rafale καταστρέφουν την αεροπορική βάση Watiya της Λιβύης, και όλα τα αντιαεροπορικά συστήματα που είχε εγκαταστήσει σ’ αυτή η Τουρκία υπέρ της λιβυκής κυβέρνησης. Η βάση, που βρίσκεται μόλις σε απόσταση 150 χλμ. από την πρωτεύουσα Τρίπολη, είχε καταληφθεί από τις φιλοκυβερνητικές δυνάμεις με τη βοήθεια τουρκικών δυνάμεων τον περασμένο Μάιο, βάζοντας τέλος στη δεκατετράμηνη προέλαση προς την Τρίπολη των δυνάμεων του στρατηγού Χαλίφα Χαφτάρ. Οι υποψίες στρέφονται κατά της Γαλλίας, της Αιγύπτου και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Η επίθεση πραγματοποιείται λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης του τούρκου Υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ στην Τρίπολη, ο οποίος δηλώνει ότι «η τουρκική κυριαρχία επιστρέφει, μετά την απόσυρση των προγόνων μας (σ.σ. της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας), επιστρέφουμε για πάντα στη Λιβύη». Και μέρες μετά την επίσκεψη του ιταλού Υπουργού Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο, επίσης στην Τρίπολη, ο οποίος είχε τονίσει ότι η Λιβύη είναι «προτεραιότητα για την εξωτερική πολιτική και την εθνική μας ασφάλεια».

Η επίθεση είναι πλήγμα και για την Ιταλία, η οποία υποστηρίζει μαζί με την Τουρκία την Κυβερνησης Εθνικής Συνεννόησης (GNA) του Φαγέζ Αλ Σαράζ απέναντι σε Ρωσία, Αίγυπτο, Γαλλία, που στηρίζουν τις δυνάμεις του κοινοβουλίου και τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA) υπό τον Χαφτάρ. Στις 21 Ιουνίου ο αιγύπτιος Πρόεδρος Φατάχ Αλ Σίσι είχε απειλήσει ότι θα επιτεθεί στις τουρκικές δυνάμεις στη Λιβύη αν αποπειραθούν να προχωρήσουν πέρα από τη Σύρτη προς τις περιοχές που ελέγχει το κοινοβούλιο στο Τομπρούκ.

Για τους αναλυτές στον αραβόφωνο κόσμο ο βομβαρδισμός είναι μια τρανταχτή απόδειξη των ορίων της τουρκικής παρέμβασης στον λιβυκό εμφύλιο, αλλά και του γαλλοϊταλικού proxy πολέμου στην λιβυκή επικράτεια.

***

Οι σχέσεις ανάμεσα σε Γαλλία και Τουρκία έχουν φτάσει σε οριακό σημείο ύστερα από το σοβαρό επεισόδιο μεταξύ πολεμικών πλοίων των δύο χωρών ανοιχτά των λιβυκών ακτών στις 10 Ιουνίου, με τους Γάλλους να καταγγέλλουν ότι τουρκικό πλοίο εμπόδισε με άκρως επιθετικές κινήσεις τη γαλλική φρεγάτα Courbet να πραγματοποιήσει έλεγχο στο υπό τανζανική σημαία τουρκικό σκάφος Cirkin, για το οποίο υπήρχαν βάσιμες υποψίες ότι μετέφερε τουρκικά όπλα στη Λιβύη, σπάζοντας το εμπάργκο του ΟΗΕ. Εξαιτίας του επεισοδίου η Γαλλία ανακοίνωσε ότι αποχωρεί προσωρινά από τη νατοϊκή επιχείρηση «Sea Guardian», προκαλώντας ρήγμα στους κόλπους της συμμαχίας.

Στις 29 Ιουνίου, μια μέρα μετά τις οδυνηρές για αυτόν δημοτικές εκλογές στη Γαλλία, ο Εμανουέλ Μακρόν είχε μιλήσει για «ιστορικές και εγκληματικές ευθύνες» της Τουρκίας στη Λιβύη, ενώπιον της Άνγκελα Μέρκελ σε συνάντησή τους στο κάστρο-ξενώνα της γερμανικής ομοσπονδιακής, στο Μέζεμπεργκ, όπου συζήτησαν για το Ταμείο Ανάκαμψης. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε ενόψει της ανάληψης από τη Γερμανία της ευρωπαϊκής προεδρίας και της επικείμενης έκτακτης συνόδου κορυφής για τον προϋπολογισμό του λεγόμενου Ταμείου Ανάκαμψης, με τους δύο ηγέτες να στρώνουν το έδαφος για έναν συμβιβασμό. «Δεν θα ανεχθούμε το παιχνίδι που παίζει η Τουρκία στη Λιβύη», είχε επαναλάβει μια βδομάδα νωρίτερα ο Μακρόν σε συνάντησή του με τον τυνήσιο ομόλογό του Καΐς Σαϊέντ.

Τρίτη 7 Ιουλίου

Η αμερικανική κυβέρνηση ενημερώνει επισήμως τον ΟΗΕ ότι οι ΗΠΑ αποχωρούν από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Έχουν προηγηθεί μήνες σκληρής κριτικής από τον Πρόεδρο Τραμπ προς τον διεθνή οργανισμό για τους χειρισμούς της πανδημίας. Στην Ουάσιγκτον θεωρείται αμφίβολο αν αυτή η απόφαση μπορεί να περάσει από το αμερικανικό Κογκρέσο.

***

Ξεπέρασαν τους 130.000 οι θάνατοι από Covid-19 στις ΗΠΑ, βάσει μετρήσεωνω του πανεπιστημίου John Hopkins, ενώ μέσα σε μια μέρα καταγράφηκαν 60.000 νέα κρούσματα, σπάζοντας το προηγούμενο ρεκόρ των 55.220 ημερησίων κρουσμάτων στις αρχές του μήνα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στα 2,9 εκατομμύρια. Σύμφωνα με πρόβλεψη ερευνητών του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον στο Σηατλ, αν δεν καλυφθούν τα υγειονομικά κενά, κινδυνεύουν να πεθάνουν περίπου 80.000 Αμερικανοί έως τον Νοέμβριο, οπότε και θα διεξαχθούν οι προεδρικές εκλογές. Τα ρεπορτάζ στα αμερικανικά μέσα κάνουν λόγο για μεγάλες ελλείψεις σε κρεβάτια και μονάδες, ενώ πολλοί φοβούνται νέα εκτίναξη της πανδημίας μετά και τους εθνικούς εορτασμούς της 4ης Ιουλίου. Παγκοσμίως, βάσει των τελευταίων στοιχείων, που ανατρέπονται διαρκώς, περί τα 11,4 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν προσβληθεί από τον νέο κορονοϊό, 6,2 εκατομμύρια έχουν αναρρώσει από την ασθένεια Covid-19, ενώ 538.238 έχουν καταλήξει.

***

Με τηλεοπτικό μήνυμά του ο ακροδεξιός Πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐρ Μπολσονάρου ανακοινώνει ότι έχει βρεθεί θετικός στον κορονοϊό. Ο Μπολσονάρου παραμένει ένας από τους πιο διακεκριμένους αρνητές των συνεπειών του κορονοϊού. «Η ζωή συνεχίζεται. Ευχαριστώ τον Θεό για τη ζωή μου και για τον ρόλο που μου δόθηκε να αποφασίζω για το μέλλον αυτού του σπουδαίου έθνους που λέγεται Βραζιλία», δηλώνει φορώντας λευκή μάσκα με τυπωμένη τη μορφή του. Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στη χώρα είναι περί τα 1,6 εκατομμύρια, ενώ οι θάνατοι ξεπερνούν τις 65.000, με τη Βραζιλία να καταγράφει τα χειρότερα ρεκόρ μετά τις ΗΠΑ.

Τετάρτη 8 Ιουλίου

Ο άρρωστος αρκοδεξιός Πρόεδρος της Βραζιλίας ασκεί βέτο σε κρίσιμα σημεία του νόμου για την προστασία των αυτοχθόνων πληθυσμών της χώρας από τον κορονοϊό, προκαλώντας κατακραυγή εντός κι εκτός συνόρων.

Το Ανώτατο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο δίνει διορία τριών ημερών στην κυβέρνηση του Μπολσονάρου, προκειμένου να καταθέσει σχέδιο προστασίας των ιθαγενών της Αμαζονίας, που θα περιλαμβάνει την απαγόρευση εισόδου τρίτων (υλοτόμων, καταπατητών κ.α.) στις περιοχές τους και την πλήρη ιατροφαρμακευτική κάλυψή τους.

κρούσματα καλπάζουν ανάμεσα στους αυτόχθονες πληθυσμούς, απειλώντας με αφανισμό ολόκληρες κοινότητες.

Πέμπτη 9 Ιουλίου

Νέο αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων κορονοϊού στις ΗΠΑ με 65.551 καταγεγραμμένα κρούσματα σε μία ημέρα και τον συνολικό αριθμό τους να ξεπερνά τα 3 εκατομμύρια. Η δραματική αύξηση των κρουσμάτων παρατηρείται δυτικά και νότια, με τις πολιτείες Φλόριντα, Καλιφόρνια και Τέξας να βρίσκονται στις πρώτες θέσεις της μαύρης λίστας. Σύμφωνα με τον επικεφαλής επιδημιολόγο του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Μολυσματικών Ασθενειών, σύμβουλο του Λευκού Οίκου, Άντονι Φάουτσι, παρά την έξαρση των τελευταίων ημερών η χώρα βρίσκεται ακόμα βαθιά μέσα στο πρώτο κύμα πανδημίας. Στις ΗΠΑ φουντώνει το ντιμπέιτ για το αν πρέπει να ανοίξουν τα σχολεία από φθινόπωρο, με τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να καταφέρεται εναντίον της «ριζοσπαστικής Αριστεράς», αποδίδοντάς της τις ευθύνες για τις διαδηλώσεις κατά της αστυνομοκρατίας που ξέσπασαν τον Ιούνιο απ’ άκρου εις άκρον της αμερικανικής επικράτειας.

***

Η αμερικανική κυβέρνηση επιβάλλει κυρώσεις σε κινέζους αξιωματούχους, μεταξύ των οποίων και υψηλόβαθμα στελέχη του Κομουνιστικού Κόμματος, για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και καταπίεση της μουσουλμανικής εθνότητας των Ουιγούρων. Η Κίνα απειλεί με αντίποινα.

***

Ψηφίζεται επί της αρχής το νομοσχέδιο του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, το οποίο θέτει πρωτοφανείς και αντισυνταγματικούς περιορισμούς στις δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις. Το νομοσχέδιο στηρίζουν ΝΔ, ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση, ενώ «όχι» ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25, αποτυπώνοντας και την ουσιαστική διαιρετική τομή του πολιτικού συστήματος. Μεγάλες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας στο κέντρο της Αθήνας και επίδειξη καταστολής από την αστυνομία.

Παρασκευή 10 Ιουλίου

Το τουρκικό Συμβούλιο της Επικρατείας ακυρώνει απόφαση του 1934 που είχε μετατρέψει την Αγία Σοφία σε μουσείο. Ανοίγει και τυπικά ο δρόμος για την επαναλειτουργία του μνημείου ως μουσουλμανικού χώρου λατρείας.

***

Η ελληνική κυβέρνηση «καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί».

Ανάλογες οι αντιδράσεις και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Χλιαρές και σε επίπεδο ήπιας ρητορικής καταδίκης οι αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας.

Η απόφαση επαναφέρει τα σύννεφα στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας. Ακριβώς δύο εβδομάδες νωρίτερα, στις 26 Ιουνίου, είχε προηγηθεί η πρώτη ύστερα από μήνες τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη-Ερντογάν. Οι δυο ηγέτες είχαν συμφωνήσει σε αποκατάσταση των διαύλων επικοινωνίας. «Σπάει ο πάγος» έγραφε τότε το γερμανικό Spiegel, με τον φιλοκυβερνητικό τύπο να δημοσιεύει δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων ότι «δεν θα γίνει διπλωματικό επεισόδιο», επιμένοντας στη αξία και σημασία του τηλεφωνήματος.

Σάββατο 11 Ιουλίου

Η Αγία Σοφία κυριαρχεί στις συζητήσεις που γίνονται στα ΜΜΕ και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Mega ο Υπουργός Αγροτικής Αναπτυξης Μάκης Βορίδης κάνει λόγο για «άθλια απόφαση», που προκαλεί «οργή, αγανάκτηση, στεναχώρια και αίσθηση βαθύτατης προσβολής», προτείνοντας ως «συμβολική κίνηση» την άμεση μετατροπή του μουσείου του Κεμάλ Ατατούρκ στη Θεσσαλονίκη σε μουσείο μνήμης Γενοκτονίας του Ελληνισμού. Η πρόταση προκαλεί χλευαστικά σχόλια, αλλά δίνει τον τόνο για το ύφος και το περιεχόμενο του δημόσιου διάλογου που θα ακολουθήσει όλες τις επόμενες μέρες.

***

Για πρώτη φορά ο Πρόεδρος Τραμπ φοράει προστατευτική μάσκα, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο στρατιωτικό νοσοκομείο Walter Reed στα περίχωρα της Ουάσιγκτον. Βγαίνοντας από τον Λευκό Οίκο είπε στους δημοσιογράφους ότι «όταν είσαι σε νοσοκομείο ειδικά, νομίζω ότι είναι σπουδαίο πράγμα να φοράς μάσκα».

Κυριακή 12 Ιουλίου

Στον ελληνικό τύπο προαναγγέλονται: i) ραντεβού Μητσοτάκη-Μακρόν στο περιθώριο του έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, με σκοπό την αναβάθμιση της στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας-Γαλλίας και την αγορά δύο γαλλικών φρεγατών, και ii) διαπραγμάτευση Ελλάδας-Αιγύπτου για ολοκλήρωση της συμφωνίας οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών. Τίποτα από τα δύο δεν αλλάζει ουσιαστικά τις εξελίξεις των επόμενων ημερών.

***

Η πολιτεία της Φλόριντα γίνεται το επίκεντρο της πανδημίας στην Αμερική, καθώς καταγράφει τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων σε μια μέρα, ξεπερνώντας τις 15.000 και το ρεκόρ που κατείχε με 12.274 κρούσματα η πολιτεία της Νέας Υόρκης από τις 4 Απριλίου. Οι αριθμοί αυτοί σύντομα θα ξεπεραστούν. Ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων στις ΗΠΑ ξεπερνά τις 66.000 και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοινώνει νέο ρεκόρ αριθμού ημερήσιων κρουσμάτων σε όλο τον κόσμο που ξεπερνά τις 230.000.

ΕΒΔΟΜΑΔΑ 2η

Δευτέρα 13 Ιουλίου

«Δεν θα υπάρξει επιστροφή στην παλιά κανονικότητα στο ορατό μέλλον», δηλώνει σε συνέντευξη τύπου στη Γενεύη ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγιέσους, συμπληρώνοντας ότι «υπάρχει οδικός χάρτης προς μια κατάσταση όπου μπορούμε να ελέγξουμε την ασθένεια και να συνεχίσουμε με τη ζωή μας». Κανόνες απόστασης, χρήση μάσκας και παραμονή στο σπίτι σε περίπτωση ασθένειας παραμένουν οι συστάσεις του οργανισμού.

Στη Βραζιλία τα κρούσματα αγγίζουν τα 2 εκατομμύρια, ενώ οι θάνατοι ξεπερνούν τους 75.000. Παρόλο που από τις 20 Ιουνίου η Βραζιλία έγινε η δεύτερη χώρα που ξεπέρασε το ένα εκατομμύριο κρουσμάτων, τα μέτρα έχουν χαλαρώσει, οι χώροι εστίασης σε Ρίο και Σάο Πάολο ξανάνοιξαν και τα τεστ που γίνονται είναι λίγα.

***

Μυστική τριμερής συνάντηση των εκπροσώπων Ελλάδας-Τουρκίας-Γερμανίας στο Βερολίνο με πρωτοβουλία της γερμανικής πλευράς (θα γίνει γνωστή την επαύριο). Συμμετέχουν αρχικά ο Γιαν Χέκερ, σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής της Άνγκελα Μέρκελ, η Ελένη Σουράνη, διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του Κυριάκου Μητσοτάκη, και στη συνέχεια προστίθεται ο Ιμπραήμ Καλίν, σύμβουλος του Ταγίπ Ερντογάν.

Η Γερμανία ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ για το β’ εξάμηνο του 2020 και το μήνυμα της καγκελαρίας είναι η αποσόβηση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς προτεραιότητα της ΕΕ είναι η αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας στην ευρωπαϊκή οικονομία. Η συνάντηση κρατείται μυστική.

***

Συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ με την Τουρκία στην ατζέντα των ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών. Εξουσιοδότηση προς τον Ύπατο Αρμοστή για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφαλείας Ζοζέφ Μπορέλ να διερευνήσει επιπλέον τρόπους που δύναται να συνεισφέρουν στην αποκλιμάκωση των εντάσεων και την επίτευξη κατανόησης  για θέματα που δυσκολεύουν τις ευρωτουρκικές σχέσεις – όπως είναι η διπλωματική διατύπωση.

Το Συμβούλιο κάνει λόγο για «μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, που αντίκεινται στα συμφέροντα της ΕΕ» και δηλώνει ότι «οι Υπουργοί Εξωτερικών καταδικάζουν την απόφαση της Τουρκίας για μετατροπή της Αγίας Σοφίας ξανά σε τζαμί», ενώ τα μέλη του «καλούν την Τουρκία να συνεισφέρει ενεργά σε μια πολιτική λύση στη Λιβύη και να σεβαστεί τις δεσμεύσεις που απορρέουν από τη διαδικασία του Βερολίνου, συμπεριλαμβανομένου του εμπάργκο του ΟΗΕ».

Στη συνέντευξη τύπου που ακολουθεί, ο Μπορέλ δηλώνει ότι θα ετοιμάσει «επιλογές για περαιτέρω κατάλληλα μέτρα που μπορούν να παρθούν σε απάντηση προς τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε ως αποτέλεσμα των τουρκικών ενεργειών στην Ανατολική Μεσόγειο. Στο μεσοδιάστημα θα συνεχίσουμε με διεύρυνση της λίστας στο πλαίσιο του υφισταμένου πλαισίου κυρώσεων όπως έχει ζητηθεί από την Κύπρο».

https://twitter.com/GreeceMFA/status/1282760244603564032

Νεκρός βρίσκεται στο σπίτι του ο 26χρονος ακτιβιστής Βασίλης Μάγγος, ο οποίος έναν μήνα πριν είχε ξυλοκοπηθεί άγρια και εν συνεχεία βασανιστεί από την αστυνομία, για τη συμμετοχή του σε πορεία συμπαράστασης συλληφθέντων, που είχαν συμμετάσχει σε πορεία κατά της καύσης των σκουπιδιών, στον Βόλο.

Η τραγική είδηση θα γίνει γνωστή την επόμενη μέρα, προκαλώντας κύμα διαμαρτυρίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το οποίο εξελίσσεται σε πολιτική αντιπαράθεση, μετά την προσπάθεια του Υπουργού Μιχάλη Χρυσχοΐδη να υπεραμυνθεί των ενεργειών και παραλείψεων της αστυνομίας, αλλα και το σχετικό δελτίο τύπου του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, όπου προκαταλαμβάνεται η ιατροδικαστική έρευνα και γίνεται ανοίκεια επίθεση προς τον ΣΥΡΙΖΑ, συντονισμένα με τον φιλοκυβερνητικό τύπο, που κάνει λόγο για λαϊκισμό. Όπως θα ανακοινωθεί μετά από μέρες, η αιτία θανάτου του Μάγγου είναι οξύ πνευμονικό οίδημα, χωρίς να διευκρινίζεται τι το προκάλεσε.

Τρίτη 14 Ιουλίου

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης συναντά τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην Αθήνα, με σκοπό τον συντονισμό των ενεργειών τους εν όψει του έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (17/7-21/7). Κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου ο έλληνας Πρωθυπουργός στέλνει μήνυμα στην Άγκυρα. «Οι προκλήσεις είναι πολλές και κοινές, απευθύνονται προς την Ευρώπη, από ένα κράτος τυπικά υποψήφιο προς ένταξη», αναφέρει, υπογραμμίζοντας πως «Ελλάδα και Κύπρος συντονιζόμαστε όπως το κάναμε πάντα και θα το κάνουμε πάντα».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισημαίνει ότι «Ελλάδα και Κύπρος ουδέποτε αρνήθηκαν τον καλόπιστο διάλογο που βασίζεται στις αρχές του διεθνούς δικαίου, του σεβασμού των δικαιωμάτων και των σχέσεων καλής γειτονίας». Όσον αφορά στο ζήτημα της Αγίας Σοφίας, χαρακτήρισε «οπισθοδρομική κίνηση», «πρωτοφανή» και «μικρόψυχη» της απόφαση της Τουρκίας. Τέλος, είπε ότι «η αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων σημαίνει ότι είμαστε έτοιμοι για δυναμικότερες αντιδράσεις».

«Ενωμένη και αποφασισμένη, η Ευρώπη οφείλει πλέον να καταρτίσει έναν συγκεκριμένο κατάλογο ενεργειών και κυρώσεων εναντίον μιας χώρας που διεκδικεί ρόλο τοπικού ταραχοποιού, αλλά και εξελίσσεται σε απειλή για τη σταθερότητα σε ολόκληρη την περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου», γράφει ο πρωθυπουργικός λογαριασμός στο Twitter.

***

Ο σταθμος της Υπηρεσίας Ναυσιπλοΐας, Υδρογραφίας και Ωκεανογραφίας των Τουρκιών Ναυτικών Δυνάμεων στην Αττάλεια εκδίδει Navtex (0950/20) για γεωτρήσεις από τις 18/6 έως τις 18/8 στα οικόπεδα 6 και 7 της κυπριακής ΑΟΖ με τα σκάφη Yavuz, Ertugrul Bey, Osman Bey και Orhan Bey.

***

Ο τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου αποκαλύπτει την τριμερή της προηγούμενης ημέρας, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τον μαλτέζο ομόλογό του Εβαρίστ Μπαρτόλο στην Άγκυρα. Ο Τσαβούσογλου δηλώνει ότι η Τουρκία είναι ανοιχτή στον διάλογο και τη συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ περνάει στην αντεπίθεση για το ζήτημα της Αγίας Σοφίας, λέγοντας ότι πρόκειται για «ζήτημα που αφορά τα κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας», φέρνοντας ως παράδειγμα τα τζαμιά των Μαυριτανών στην Ισπανία.

Η συνάντηση αποτυπώνει τη γραμμή πλεύσης της Άγκυρας στο τρίπτυχο ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή – στήριξη κατά της παράτυπης μετάναστευσης – διμερείς επενδύσεις.

https://twitter.com/mevlutcavusoglu/status/1282996255552045056
https://twitter.com/MevlutCavusoglu/status/1283021579677573121

***

Πληροφορίες από το Βερολίνο κάνουν λόγο για δυσαρέσκεια της γερμανικής πλευράς, όπως φάνηκε και στην επίσημη ενημέρωση του εκπροσώπου της καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ. Την τριμερή επιβεβαιώνουν διπλωματικές πηγές της Αθήνας, αλλά το περιεχόμενο των επαφών δεν δημοσιοποιείται.

***

Η είδηση προκαλεί αίσθηση στην Αθήνα και το πολιτικό θερμόμετρο ανεβαίνει στα ύψη με την αντιπολίτευση να κατηγορεί την κυβέρνηση για μυστική διπλωματία, απαιτώντας ενημέρωση από τον Πρωθυπουργό Μητσοτάκη.

«Σε μια τόσο κρίσιμη συγκυρία που η Τουρκία εντείνει την επιθετικότητα της, η κυβέρνηση οφείλει τουλάχιστον να ενημερώσει άμεσα την αντιπολίτευση για το τι συζητήθηκε στην τριμερή αντί να μας πληροφορεί ο Τούρκος ΥΠΕΞ», σημειώνει χαρακτηριστικά ο ΣΥΡΙΖΑ, συμπληρώνοντας δεικτικά: «Δύο ημέρες μετά την προκλητική απόφαση Ερντογάν για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί και ενώ βουλευτές και υπουργοί της ΝΔ πλειοδοτούσαν σε εθνολαϊκισμό και ακροδεξιές κορώνες, η κυβέρνηση πραγματοποιούσε μυστική τριμερή συνάντηση με την Τουρκία και τη Γερμανία».

Αναλυτές εκτιμούν ότι η τριμερής συνάντηση είναι ενδεικτική της βούλησης του Βερολίνου να μη διαρραγούν οι δίοδοι επικοινωνίας μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας, υπενθυμίζοντας τον καθοριστικό ρόλο της γερμανικής διπλωματίας στην τελευταία τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη-Ερντογάν στα τέλη Ιουνίου.

***

Η Προανακριτική Επιτροπή για τη διερεύνηση τυχόν αδικημάτων που έχουν τελεστεί από τον πρώην Αναπληρωτή Υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο συνεδριάζει για να επικυρώσει το πόρισμά της και να το παραδώσει στον Πρόεδρο της Βουλής, προκειμένου εκείνος να ορίσει συνεδρίαση της Ολομέλειας.

Τετάρτη 15 Ιουλίου

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καταγράφει επισήμως για πρώτη φορά περισσότερα από 13 εκατομμύρια κρούσματα κορονοϊού παγκοσμίως, με τους θανάτους να ανέρχονται σε 574.464 εκ των οποίων οι 4.176 τις τελευταίες 24 ώρες.

Μέσα σε 15 μέρες οι ΗΠΑ έχουν σπάσει 11 φορές το αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων κορονοϊού για μια μέρα. Μέχρι τα τέλη Ιουνίου αυτός ο αριθμός δεν είχε ξεπεράσει τις 50.000, ενώ τώρα κινείται διαρκώς μεταξύ 60 και 70 χιλιάδων. Στο σύνολό τους τα κρούσματα στις ΗΠΑ ξεπερνούν τα 3,4 εκατομμύρια, ενώ οι θάνατοι ξεπερνούν τους 135.000, πλήττοντας σε μεγάλο βαθμό την εικόνα και αξιοπιστία του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος καταρρέει στις δημοσκοπήσεις εν όψει των εκλογών του Νοεμβρίου.

Πέμπτη 16 Ιουλίου

Σε ανακοίνωσή της η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος σχολιάζει τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, κάνοντας λόγο για μετατροπή της Αγίας Σοφίας «από μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς σε σύμβολο κατάκτησης» και ζητά από τους παραλήπτες της «να ασκήσουν τις αρμοδιότητές τους κατά τις διεθνείς συνθήκες για την προστασία του μνημείου και να εκδηλώσουν την αντίθεσή τους στην μετατροπή του σε ισλαμικό τέμενος».

***

Δίωξη κατά της επικεφαλής της εισαγγελίας κατά της διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη, με στόχο να της αφαιρεθεί η έρευνα του σκανδάλου Novartis. Τη δίωξη ασκεί –μία μέρα μετά τη δημοσίευση του πορίσματος της Προανακριτικής Επιτροπής για την υπόθεση Παπαγγελόπουλου– ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Ευάγγελος Ιωαννίδης. Η δίωξη αφορά έξι αδικήματα και λαμβάνει υπόψη ολιγοσέλιδο πόρισμα ενός εκ των δύο αντιεισαγγελέων του Αρείου Πάγου, στους οποίους κατά καινοφανή τρόπο έχει ανατεθεί ταυτόχρονα ο έλεγχος των δικονομικών χειρισμών της Τουλουπάκη. Το ολιγοσέλιδο πόρισμα του αντιεισαγγελέα Ευάγγελου Ζαχαρή βρίσκει ενδείξεις ενοχής, ενώ αντίθετα το πολυσέλιδο πόρισμα του αντιεισαγγελέα Λάμπρου Σοφουλάκη είναι απαλλακτικό. Παρόλα αυτά, ο κ. Ιωαννίδης υιοθετεί το πόρισμα Ζαχαρή αλλά και μέρος του πορίσματος Σοφουλάκη με το οποίο διατάζει προκαταρκτική εξέταση εις βάρος της πρώην εισαγγελέως κατά της Διαφθοράς Ελένης Ράικου, στις καταθέσεις της οποίας όμως βασίζεται το κατηγορητήριο κατά της Τουλουπάκη.

Τα αντιπολιτευόμενα μέσα σηκώνουν ψηλά το θέμα, υπενθυμίζοντας μεταξύ άλλων ότι ο αντιπρόεδρος της ΝΔ και υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης είχε προαναγγείλει σε τηλεοπτική του συνέντευξη τη δίωξη κατά της Τουλουπάκη και κάνουν λόγο για πρωτοφανείς παρεμβάσεις στο έργο της δικαιοσύνης.

Παρασκευή 17 Ιουλίου

Ξεκινά στις Βρυξέλλες το έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στο οποίο αναμένεται να καθοριστούν τα μέτρα στήριξης των ευρωπαϊκών οικονομιών, που πλήττονται λόγω πανδημίας. Είναι η πρώτη κατά πρόσωπο συνάντηση των ευρωπαίων ηγετών από το ξέσπασμα τις πανδημίας. Κρισιμότερο ζήτημα και αντικείμενο διαμάχης παραμένει το πώς θα καταμεριστούν τα 750 δισ. επιχορηγήσεων και δανείων από το λεγόμενο Ταμείο Ανάκαμψης Next Generation EU, με τις Σουηδία-Δανία-Ολλανδία-Αυστρία (τους λεγόμενους «φειδωλούς» / «frugal four») να επιμένουν για σκληρότερες εγγυήσεις και έλεγχο μέσω βέτο, με περισσότερα δάνεια και λιγότερες χρηματοδοτήσεις σε σχέση με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

***

Δημοσίευμα στη γαλλική La Tribune επιβεβαιώνει ότι η Ελλάδα κάνει πίσω στο θέμα της αγοράς δύο φρεγατών Belh@rra/FDI από τη Γαλλία. Ελληνικοί κύκλοι επικαλούνται το υψηλό οικονομικό κόστος της παραγγελίας, της οποίας ο προϋπολογισμός το καλοκαίρι του 2019 είχε καθοριστεί στα 2 δισ. ευρώ, για να φτάσει έναν χρόνο μετά τα 3,2 δισ. ευρώ. Το πρόγραμμα των φρεγατών θα συνοδευόταν από ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής, με ελλιμενισμό γαλλικών πολεμικών πλοίων σε ελληνικά λιμάνια και ελληνική υποστήριξη στις γαλλικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Δυτική Αφρική. Υποτίθεται ότι οι 18μηνες διαπραγματεύσεις των δύο μερών εξελίσσονταν ομαλά και αναμενόταν η μεν υπογραφή της συμφωνίας τον Ιούλιο στο Παρίσι, από τους Μητσοτάκη-Μακρόν –οι οποίοι θα μετέβαιναν μαζί αμέσως μετά στις Βρυξέλλες–, η δε υπογραφή της σύμβασης προμηθειών αργότερα μέσα στο καλοκαίρι.

Οι Γάλλοι δεν πιστεύουν ότι πρόκειται για οικονομικό ζήτημα και βλέπουν αμερικανικό δάκτυλο, αναφέροντας ότι τις αμερικανικές προσπάθειες συντονίζει από την Αθήνα ο αμερικανός Πρέσβης Τζέφρι Πάιατ. Από διπλωματικό θρίλερ δεν θα μπορούσε να λείπει η Γερμανία, για την οποία πιστεύεται ότι παίρνει το μέρος της Τουρκίας και πιέζει την Ελλάδα να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Στον φιλοκυβερνητικό τύπο το δίλημμα  της ελληνικής κυβέρνησης ήταν «ή φρεγάτες ή συντάξεις», εν όψει και της επιστροφής των αναδρομικών κατά την απόφαση του ΣτΕ.

***

Με πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της η εφημερίδα Τα Νέα κάνει λόγο για «κίνηση-ματ της Αθήνας στη διπλωματική σκακιέρα», με την παραχώρηση προς έρευνα θαλάσσιο οικόπεδο νότια του Λασιθίου, αναλύοντας τρία σενάρια για τουρκική πρόκληση μέσα στο καλοκαίρι. Το ρεπορτάζ της εφημερίδας υποστηρίζει ότι οι φιλοκυβερνητικές εφημερίδες της Τουρκίας έχουν προετοιμάσει το έδαφος με προαναγγελίες για έρευνες και γεωτρήσεις κάτω από την Κρήτη στο πλαίσιο του τουρκολιβυκού μνημονίου. Όπως θα προκύψει στη συνέχεια, τα τρία σενάρια των Νέων πήγαν (ηθελημένα ή όχι) άπατα, καθώς η Άγκυρα επιλέγει να βάλει στόχο το Καστελόριζο.

Σάββατο 18 Ιουλίου

Μπαίνει σε ισχύ η τουρκική Navtex για έρευνες νοτίως της Κυπρου.

***

Δεύτερη ημέρα εργασιών της έκτακτης συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες. Οι αναλύσεις δίνουν και παίρνουν καθ’ όλη τη διάρκεια του σαββατοκύριακου για το πού θα καταλήξουν οι ευρωπαίοι ηγέτες, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για αμφίβολη επίτευξη συμφωνίας. Ένα από τα θέματα που παίζουν τα ελληνικά ΜΜΕ είναι τα εύσημα που απέσπασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τους ομόλογούς του ξεχωρίζοντας για τη μάσκα του.

Κυριακή 19 Ιουλίου

Η εφημερίδα Καθημερινή αποκαλύπτει ηχογραφημένη συνομιλία αξιωματικών της Πυροσβεστικής, οι οποίοι συζητούν με μαφιόζικη γλώσσα για τις έρευνες σχετικά με την τραγωδία στο Μάτι. Από τις συνομιλίες προκύπτουν υπόνοιες για ενδεχόμενη πολιτική παρέμβαση με σκοπό τη συγκάλυψης των ευθυνών.  

***

Όπως μεταδίδεται από τις Βρυξέλλες ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχολιάζει σε συνεργάτες του τις αποκαλύψεις για την πυρκαγιά στο Μάτι, υιοθετώντας το σενάριο της συγκάλυψης των ευθυνών από την τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Τα ομαδικά πυρά από κυβέρνηση και φιλοκυβερνητικό τύπο στήνουν άλλο ένα θερμό επεισόδιο ανάμεσα σε ΝΔ-ΚΙΝΑΛ από τη μια και ΣΥΡΙΖΑ από την άλλη. Για «άθλια επιχείρηση πολιτικής καπηλείας» κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του, ενώ ο εκπρόσωπός του Αλέξης Χαρίτσης σημειώνει ότι «αντί να διεκδικήσει τη μεγαλύτερη δυνατή στήριξη για τη χώρα μας, ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε να κάνει αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση για το Μάτι. Και το θέμα των κυρώσεων προς την Τουρκία, δυνατότητα που είχε κερδηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ το 2019, παραπέμφθηκε στο μέλλον».

ΕΒΔΟΜΑΔΑ 3η

Δευτέρα 20 Ιουλίου

Αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στα Βαλκάνια. Ανησυχία σε όμορες χώρες και έκτακτα μέτρα.

Συνεχίζεται η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ για την ελληνική παρουσία στις Βρυξέλλες. «Σε αυτήν τη συζήτηση ιστορικών διαστάσεων απουσίασε από όλες τις διεργασίες για τη διαμόρφωση ενός μπλοκ του Νότου απέναντι στους “σκληρούς” του ευρωπαϊκού Βορρά και τις πρωτοβουλίες που πήρε προς αυτήν την κατεύθυνση ο Ιταλός πρωθυπουργός», υποστηρίζει ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ σε ραδιοφωνική συνέντευξή του.

Τρίτη 21 Ιουλίου

Οι ευρωπαίοι ηγέτες καταλήγουν σε συμφωνία τα ξημερώματα της Τρίτης ύστερα από μαραθώνιο συνεδριάσεων, καταλήγοντας σε 390 δισ. ευρώ επιχορηγήσεις και 360 δισ. ευρώ δάνεια, αρκετά διαφορετικό από το 500+250 της αρχικής, γενναιόδωρης πρότασης της Κομισιόν. Η συμφωνία χαρακτηρίζεται ιστορική, μιας και για πρώτη φορά δημιουργείται κοινό ταμείο δανεισμού με εγγύηση της ΕΕ. Για «ιστορικό βήμα για το οποίο όλοι πρέπει να είμαστε περήφανοι» κάνει λόγο η Πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

Είναι άλλος ένας τυπικός ευρωπαϊκός συμβιβασμός με όλες τις πλευρές να εμφανίζονται ικανοποιημένες, παρά το γεγονός ότι επιβλήθηκαν οι «φειδωλοί» και οι αιτιάσεις τους για ενισχυμένο δημοσιονομικό έλεγχο. Όπως μεταδίδουν τα διεθνή μέσα, τα κράτη-μέλη οφείλουν να δεσμευτούν σε πλάνα που θα πριμοδοτούν την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, ενώ άλλες χώρες θα πρέπει να επιδείξουν πλάνο εργασιακών και συνταξιοδοτικών μεταρρυθμίσεων. Για «εύλογο και δίκαιο συμβιβασμό» κάνει λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Προσωπικά έχω να μείνω άγρυπνος δύο μέρες στη σειρά από τα 20 μου», δήλωσε αστειευόμενος στη συνέντευξη Τύπου. Τα ελληνικά ΜΜΕ συμμερίζονται τους θριαμβευτικούς τόνους της κυβέρνησης, που υποστήριξε ότι γύρισε με 70 δισ. ευρώ στις αποσκευές της,  συνυπολογίζοντας και τα 38 δισ. ευρώ του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027, μαζί με τα 19,5 δισ. ευρώ των επιχορηγήσεων και τα 13,2 δισ. ευρώ των δανείων από το Ταμείο Ανάκαμψης (22,5+9,5 στο αρχικό πλάνο).

***

Στην Αθήνα βρίσκεται ο γερμανός Υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας για επίσκεψη εργασίας, όπου έχει συναντήσεις με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρωθυπουργό –ο οποίος έχει μόλις επιστρέψει από τις Βρυξέλλες– και τον ομόλογό του Νίκο Δένδια, επισήμως για να παρουσιάσει το πρόγραμμα της γερμανικής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.

Σύμφωνα με τον γερμανικό τύπο, ο οποίος κάνει λόγο για «μέρες Ιμίων», στην ατζέντα του γερμανού ΥΠΕΞ βρίσκονται το προσφυγικό και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ο γερμανός αξιωματούχος τοποθετείται κι επί των προσφάτων εξελίξεων, κάνοντας ξεχωριστή αναφορά στο ζήτημα της Αγίας Σοφίας. Πρέπει να τηρηθεί το διεθνές δίκαιο, δεν μπορεί να υπάρξει πρόοδος στις ευρωτουρκικές σχέσεις χωρίς τερματισμό των τουρκικών προκλήσεων σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, είναι η γραμμή του Μάας, ο οποίος καταδικάζει την τακτική της Τουρκίας, αλλά δεν αναφέρεται σε ενδεχόμενες κυρώσεις. «Η Άγκυρα αγνοεί την προτροπή μας να δώσει τέλος στην παράνομη συμπεριφορά της, να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο, να τηρήσει τις δεσμεύσεις της», δηλώνει από την πλευρά του ο Νίκος Δένδιας.

***

Από την Κύπρο, όπου βρίσκεται για τις αντικατοχικές εκδηλώσεις, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, στέλνει μήνυμα στην Τουρκία, δηλώνοντας ότι «φιλοδοξούμε να κυριαρχήσουμε σε ξηρά, αέρα και θάλασσα αν και όποτε απαιτηθεί». Ο έλληνας επιτελάρχης γίνεται δεκτός από τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο και κάνει λόγο για «ένοπλες δυνάμεις της Ελλάδος» συμπεριλαμβάνοντας την Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς, όπως λέει χαρακτηριστικά ότι «μαζί με την Εθνική Φρουρά, το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, δηλαδή οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ελλάδος είναι ικανές να επιτελέσουν αυτό το οποίο έχουν στην άκρη του μυαλού τους οι Ελληνες χωρίς να χρειάζεται να το πούμε».

***

Όσο συμβαίνουν τα παραπάνω η Τουρκία εκδίδει νέα Navtex (0977/20), για σεισμικές έρευνες μεταξύ Καστελόριζου και Ρόδου, με έναρξη αυθημερόν και διάρκεια έως τις 2 Αυγούστου. Σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι «η σημερινή αναγγελία τουρκικών ερευνών σε τμήμα ελληνικής υφαλοκρηπίδας με νέα παράνομη τουρκική Navtex συνιστά κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή (…). Ο μόνος δρόμος για τη σταθερότητα στην περιοχή είναι ο σεβασμός της διεθνούς νομιμότητας».

Το τουρκικό σεισμογραφικό Oruç Reis είναι αγκυροβολημένο στον κόλπο της Αττάλειας και από το μεσημέρι της ίδιας ημέρας τα τουρκικά μαχητικά  προχωρούν σε επιθετικούς σχηματισμούς πάνω από το σύμπλεγμα του Καστελόριζου.

***

Ο Στρατηγός Φλώρος επιστρέφει εσπευσμένα στην Αθήνα. Τα ελληνικά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι οι δυνάμεις του ελληνικού στρατού στον Έβρο τίθενται σε μερική επιφυλακή, ενώ ανακαλούνται οι άδειες των στρατιωτικών.

«Η Τουρκία για ακόμα μια φορά προσθέτει έναν ακόμα κρίκο στις επιθετικές ενέργειες απέναντι στην Ελλάδα, απέναντι στην Κύπρο, απέναντι τελικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά. Δεν ξέρω αν ενοχλείται καθ’ οποιονδήποτε τρόπο από την ευρωπαϊκή και εθνική επιτυχία η οποία διαδραματίστηκε στις Βρυξέλλες, σε κάθε περίπτωση αυτό το οποίο θέλω να σας πω είναι ότι η Ελλάδα παρακολουθεί όλες τις εξελίξεις με αυτοπεποίθηση, με σιγουριά και απόλυτη ετοιμότητα», λέει ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποδεχόμενος τον Χάικο Μάας.

***

Το απόγευμα της ίδιας μέρας τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν πάρει φωτιά από πληροφορίες για κινήσεις των στόλων Ελλάδας και Τουρκίας γύρω από το Καστελόριζο και τη Ρόδο, κλιμάκωση και σοβαρή πιθανότητα για θερμό επεισόδιο. Διαρροές από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και πληθώρα αμφίβολης αξιοπιστίας αναφορών στο διαδίκτυο επιτείνουν τη σύγχυση μέχρι αργά το βράδυ.

***

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ελλήνων ανταποκριτών ο εκπρόσωπος του State Department προχωρεί σε μια διφορούμενη δήλωση. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες γνωρίζουν ότι η Τουρκία έχει εκδώσει μια Navtex για έρευνα σε αμφισβητούμενα ύδατα στην Ανατολική Μεσόγειο. Καλούμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν τυχόν σχέδια που έχουν για επιχειρήσεις και να αποφύγουν κινήσεις που θα αυξήσουν τις εντάσεις στην περιοχή». Η φράση «αμφισβητούμενα ύδατα / disputed waters» προκαλεί νέο γύρο αναστάτωσης στην εγχώρια πολιτική σκηνή.

***

Από τον Ωρωπό το βράδυ, όπου παρευρίσκεται σε εκδήλωση της Βουλής των Ελλήνων για την παραχώρηση των παλιών φυλακών στον Δήμο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάνει λόγο για εθνική ενότητα απέναντι στην τουρκική απειλή.

Τετάρτη 22 Ιουλίου

Σε μια πυκνή ειδησεογραφικά μέρα, οι εφημερίδες αφιερώνουν τα πρωτοσέλιδά τους στην κλιμάκωση της έντασης με την Τουρκία. Οι εξελίξεις κινητοποιούν τα διπλωματικά αντανακλαστικά σε Ευρώπη και Αμερική. Το επίπεδο αντίδρασης της ΕΕ αποτυπώνεται στην εκπρόσωπο της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, Ναμπίλα Μασραλί, η οποία δηλώνει σε διαδικτυακή ενημέρωση ότι η νέα Navtex «δεν είναι χρήσιμη και στέλνει το λάθος μήνυμα», υπενθυμίζοντας στην Τουρκία τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη θέση της ως υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ, παροτρύνοντάς την να προσφύγει «αν είναι απαραίτητο» στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης διάλογο και κάνοντας τέλος λόγος για «διάλογο, διαπραγματεύσεις και καλή πίστη».

***

Στο νοτιονατολικό Αιγαίο έχουν αναπτυχθεί σημαντικές δυνάμεις του τουρκικού στόλου, ενώ το όνομα του ωκεανογραφικού Oruç Reis έχει γίνει ένα από τα πιο δημοφιλή hashtag στο ελληνικό Twitter. Μπαράζ εθνικοπατριωτικών δημοσιευμάτων στον τουρκικό τύπο για Navtex που «ανησύχησε τον ελληνικό στρατό». «Δεν χρειαζόμαστε την άδεια κανενός για τα σεισμογραφικά μας σκάφη και τα γεωτρύπανά μας», διαμηνύει ο Ταγίπ Ερντογάν, κάνοντας απολογισμό δύο ετών διακυβέρνησης με το βλέμμα στη μεθαυριανή προσευχή της Αγίας Σοφίας.

***

Η άλλη μεγάλη είδηση της ημέρας είναι η συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή για την άσκηση ποινικής δίωξης στον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. Στη συζήτηση που έχει ξεκινήσει από νωρίς το πρωί στη Ολομέλεια της Βουλής, η οποία ανοίγει τον δρόμο για παραπομπή του πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ στο ειδικό δικαστήριο, σύσσωμη η αντιπολίτευση κατηγορεί τον Πρωθυπουργό ότι δεν έχει ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς. Από το βήμα της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας ζητεί σύγκλιση του ΚΥΣΕΑ ζητά σύγκλιση του ΚΥΣΕΑ και εκ νέου έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με το ερώτημα της επιβολής κυρώσεων προς την Τουρκία.

***

Συνεδριάζει εκτάκτως το μεσημέρι το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας της Τουρκίας, το οποίο συνεκλήθη από τον Πρόεδρο Ερντογάν με τη συμμετοχή του τούρκου Υπουργού Εξωτερικών και των αρχηγών των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων. Με το πέρας της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας της Τουρκίας ανακοινώνεται η επανειλημμένη στήριξη της Τουρκίας υπέρ του Αζερμπαϊτζάν και κατά της Αρμενίας, επιβεβαιώνεται η θέση της Τουρκίας «στο πλευρό του λαού της Λιβύης ενάντια προς κάθε είδους τυραννία» και απορρίπτονται οι ελληνικές αιτιάσεις περί παρανόμων γεωτρήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο.

***

Η γερμανική εφημερίδα Bild αποκαλύπτει ότι Τουρκία και Ελλάδα έφτασαν πολύ κοντά σε στρατιωτική σύγκρουση το προηγούμενο βράδυ και ότι ήταν η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ που απέτρεψε τα χειρότερα με προσωπική της παρέμβαση. Κυβερνητικοί κύκλοι στο Βερολίνο δεν υποβαθμίζουν τη σημασία της έντασης που δημιουργήθηκε, αλλά δεν επιβεβαιώνουν τα περί άμεσου κινδύνου πολέμου.

***

Το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών εκδίδει ανακοίνωση-ανταπάντηση στην απάντηση της ελληνικής πλευράς. Σ’ αυτήν γίνεται λόγος για Navtex που δεσμεύει χώρο εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας και χαρακτηρίζει την ελληνική στάση «μαξιμαλιστική», εμμένοντας στη γραμμή ότι τα ελληνικά νησιά –και το Καστελόριζο– δεν έχουν υφαλοκρηπίδα.

Με δική τους αντι-Navtex απαντούν Ελλάδα (από τον σταθμο Ηρακλείου της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού) και Κύπρος (από το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης στη Λάρνακα). Οι δύο σταθμοί καλούν τους ναυτιλομένους να αγνοήσουν την τουρκική Navtex, καθώς, όπως αναφέρουν, εκδόθηκε από μη εξουσιοδοτημένο σταθμό και αφορά σε παράνομες δραστηριότητες σε ελληνική περιοχή, συμπληρώνοντας ότι μόνο ο υδατογραφικός σταθμός του Ηρακλείου έχει δικαιοδοσία να εκδίδει Navtex στη συγκεκριμένη περιοχή.

Ο πόλεμος νεύρων με τις Navtex συνεχίζεται και ο τουρκικός σταθμός της Αττάλειας εκδίδει αργά το βράδυ δύο νέες Navtex (0978/20 και 0979/20). Με την μεν πρώτη ακυρώνει αυτήν της Λάρνακας, αναφέροντας ότι ο όρος «Κύπρος» δεν συμβαδίζει με τη συμφωνία εγγυήσεων του 1960 και άρα η Τουρκία δεν αναγνωρίζει τις παράνομες διεκδικήσεις της ελληνοκυπριακής κοινότητας. Με τη δεύτερη ακυρώνει αυτήν του Ηρακλείου, αναφέροντας ότι το Oruç Reis διεξάγει έρευνες στην τουρκική υφαλοκρηπίδα σύμφωνα με τον διεθνή νόμο και ότι ο σταθμός της Αττάλειας θα συνεχίσει να μεταδίδει μηνύματα για την ασφάλεια των ναυτιλομένων.

Καταιγισμός αναλύσεων στα ελληνικά ΜΜΕ και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τον αναθεωρητισμό της Τουρκίας, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το δίκαιο ή άδικο των ελληνικών θέσεων και των τουρκικών αξιώσεων.

Πέμπτη 23 Ιουλίου

Τα τουρκικά πολεμικά πλοία παραμένουν έξω από τις βάσεις στους κόλπους της μικρασιατικής ακτής, τελώντας εν αναμονή. Το ερευνητικό Oruç Reis παραμένει αγκυροβολημένο στην Αττάλεια. Πλοία και υποβρύχια του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού έχουν αναπτυχθεί σε θέσεις-κλειδιά από τη Χίο μέχρι την Μεγίστη, παρακολουθώντας τις κινήσεις των τουρκικών ναυτικών δυνάμεων.

***

Ο Κυριάκος αντιοτάκης ξεκινά επαφές με τους πολιτικούς αρχηγούς και στα εγχώρια ΜΜΕ μεταξύ των θεμάτων που σχολιάζονται εκτενώς είναι οι αγκωνιές ως τρόπος χαιρετισμού. Η συνάντησή του Πρωθυπουργού με τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα χαρακτηρίζεται ως δύσκολη, εξαιτίας της πόλωσης που έχει δημιουργηθεί γύρω από τα πορίσματα της Προανακριτικής Επιτροπής για την υπόθεση Παπαγγελόπουλου, αλλά και τις κατηγορίες περί συγκάλυψης ευθυνών  της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στο Μάτι. Οι κατηγορίες αυτές έχουν οδηγήσει τις προηγούμενες ημέρες στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν στοχοποιηθεί να καταθέσουν αγωγές και μηνύσεις κατά φιλοκυβερνητικών μέσων.

***

Η εφημερίδα Εστία αποκαλύπτει το περιεχόμενο των μυστικών συνομιλιών της τριμερούς του Βερολίνου, προκαλώντας αναταράξεις στα κυβερνητικά παρασκήνια. Το δημοσίευμα κάνει λόγο για αναστολή ερευνών στο Αιγαίο και «ρήτρα τύπου Ιμίων» για «αποχή από εκατέρωθεν ενέργειες που προκαλούν ένταση». Εκτιμώντας την κίνηση της Τουρκίας, η εφημερίδα θεωρεί πως η έγινε για να δείξει το ποιος έχει το πάνω χέρι στον διάλογο που προωθεί η Γερμανία.

***

Εκτενείς αναφορές στον γερμανικό τύπο για την ταξιδιωτική οδηγία της Γερμανίας προς την Τουρκία, που ανανεώνεται ανά δυο βδομάδες και χαρακτηρίζεται «πολιτική», εξαιτίας της στάσης της Άγκυρας πρωτίστως στο μεταναστευτικό.

***

Στο περιθώριο συνάντησης που έχει με τον κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη στο Παρίσι, ο γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανεβάζει ανάρτηση στο Facebook γραμμένη στα ελληνικά, με την οποία εκφράζει πλήρη αλληλεγγύη σε Ελλάδα και Κύπρο απέναντι στην Τουρκία, με την οποία η Γαλλία βρίσκεται σε αντίπαλα στρατόπεδα στη Λιβύη, ενώ εκκρεμεί και το θέμα της πώλησης γαλλικών φρεγατών. «Δεν θα αφήσουμε την Τουρκία να κυριαρχήσει στη Μεσόγειο» είναι το μήνυμα του γάλλου Προέδρου, ο οποίος βρίσκεται σε δεινή θέση στη χώρα του ύστερα από τη δεινή ήττα που υπέστη στον εξ αναβολής από τον Μάρτιο δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών, που διεξήχθη τελικά στις 28 Ιουνίου.  

***

Σε άλλες ειδήσεις, μεγάλη πυρκαγιά κατακαίει δασικές εκτάσεις στις Κεχριές Κορινθίας, αλλά το θέμα δεν βρίσκεται στην προτεραιότητα των ελληνικών ΜΜΕ. Όπως πολλοί σχολιάζουν σκωπτικά, είναι η πρώτη φωτιά που φαίνεται από το διάστημα, αλλά δεν φαίνεται από την ελληνική τηλεόραση.

Παρασκευή 24 Ιουλίου

Πρώτη λειτουργία της Αγίας Σοφίας ως τζαμί μετά από 86 χρόνια, παρόντος του Ερντογάν, πλήθους παραγόντων αλλά και χιλιάδων πιστών οι οποίοι έχουν κατακλύσει την πλατεία Σουλτάναχμετ στο κέντρο της τουριστικής Κωνσταντινούπολης. Όλα τα διεθνή μέσα μεταδίδουν με ζωντανές συνδέσεις το γεγονός.

***

Πορεία διαμαρτυρίας για την Αγία Σοφία διοργανώνεται στη Θεσσαλονίκη από ακροδεξιές ομάδες, που συγκεντρώνονται στην πλατεία Αγίας Σοφίας και στη συνέχεια κατευθύνονται προς το τουρκικό προξενείο επί της Αγίου Δημητρίου. Στην πορεία καίνε τουρκική σημαία.

***

Στο μήνυμά του για τη συμπλήρωση 46 χρόνων από την αποκατάσταση της δημοκρατίας στην Ελλάδα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρει ότι «όσα συμβαίνουν στην Κωνσταντινούπολη δεν είναι εκδήλωση ισχύος αλλά απόδειξη αδυναμίας», που «κηλιδώνουν αξίες οικουμενικές», συμπληρώνοντας ότι «ειδικά για εμάς τους Έλληνες Χριστιανούς Ορθόδοξους η Αγία Σοφία είναι σήμερα περισσότερο από ποτέ στις ψυχές μας. Εκεί χτυπάει η καρδιά μας».

***

Στις εκκλησίες ανά την επικράτεια χτυπούν πένθιμα οι καμπάνες και κυματίζουν μεσίστιες οι σημαίες, ενώ ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος πρωτοστατεί στην ακολουθία του Ακάθιστου Ύμνου στον καθεδρικό της Αθήνας.

Σάββατο 25 Ιουλίου

Με ένα παραληρηματικό αφήγημα εσωτερικής κατανάλωσης, ο εκπρόσωπος του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι βγάζει ανακοίνωση σχετικά με τις ελληνικές αντιδράσεις για τη επαναλειτουργία της Αγίας Σοφίας ως τζαμί, υποστηρίζοντας ότι «για άλλη μια φορά η Ελλάδα επιδεικνύει την εχθρότητά της στο Ισλάμ και την Τουρκία». Μεταξύ άλλων κάνει λόγο για «το κακό παιδί της Ευρώπης» που «δεν μπορεί να αντέξει την εικόνα των πιστών να προσκυνούν ξανά στην Αγία Σοφία». Όπως σημειώνει, «αυτές οι ρατσιστικές νοοτροπίες, που δεν έχουν λάβει το απαραίτητο μάθημα της Ιστορίας, αυτοί που δεν σέβονται την ένδοξη σημαία μας θα έπρεπε να θυμούνται τη μοίρα τους στο Αιγαίο. Η Ελλάδα θα πρέπει, από εδώ και στο εξής, να ξυπνήσει από το βυζαντινό όνειρο που δεν έχει ξυπνήσει για 567 χρόνια και να ξεφορτωθεί τον εκνευρισμό που προέρχεται απ’ αυτό».

***

Το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών απαντά με δική του λιτή ανακοίνωση, όπου αναφέρει ότι «η διεθνής κοινότητα του 21ου αιώνα παρατηρεί έκπληκτη τα παραληρήματα θρησκευτικού και εθνικιστικού φανατισμού της σημερινής Τουρκίας. Έχουν καταδικαστεί και είναι ανάξια απάντησης, ενώ εκθέτουν διεθνώς όλο και περισσότερο αυτούς που τα εκστομίζουν και υποκινούν».

https://twitter.com/GreeceMFA/status/1286945197096607746

Νωρίτερα, το Υπουργείο Εξωτερικών έχει καταδικάσει το κάψιμο της τουρκικής σημαίας στη Θεσσαλονίκη.

***

Σε άρθρο του στην τουρκική Sabah, o Μπουρανετίν Ντουράν, καθηγητής πολιτικής επιστήμης και διεθνών σχέσεων, ειδικός στο πολιτικό Ισλάμ και γενικός διευθυντής του χρηματοδοτούμενου από την τουρκική κυβέρνηση Ιδρύματος για την Πολιτική, Οικονομική και Κοινωνική Έρευνα (SETI), καταφέρεται κατά του γάλλου Προέδρου Μακρόν, τον οποίο εμμέσως πλην σαφώς αποκαλεί ανεύθυνο, και κατά της Γαλλίας, για την οποία θεωρεί ότι σέρνεται στο άρμα της Ρωσίας στον λιβυκό εμφύλιο, αντίθετα εκθειάζει τον ρόλο της «υπεύθυνης» Άνγκελα Μέρκελ και την τηλεφωνική διπλωματία που αποσόβησε τα χειρότερα στο Αιγαίο, θεωρώντας ότι κι άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ αντιτίθενται στη γαλλική θέση για κυρώσεις κατά της Τουρκίας.

Ο Ντουράν διατυπώνει με σαφήνεια τον πυρήνα του ερντογανικού αφηγήματος και κατ’ επέκταση τη στρατηγική της Άγκυρας: όλα ξεκινούν από την απόρριψη του σχεδίου Ανάν στην Κύπρο, η είσοδος των Ελληνοκυπρίων στην ΕΕ ήταν «θανάσιμο λάθος». Ο τούρκος καθηγητής δηλώνει ότι η Τουρκία «αποκλείεται από συμφωνίες και σχέδια, ακόμα και διαπραγματεύσεις, για τη δίκαιη κατανομή των ενεργειακών αποθεμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο», αλλά «θα υπερασπιστεί τη θέση της στην Ανατολική Μεσόγειο» και «δεν θα εγκλωβιστεί στον κόλπο της Αττάλειας», εξ ου και η προώθηση του τουρκολιβυκού συμφώνου.

Ο Ντουράν δηλώνει ότι Ελλάδα και Γαλλία δεν θα πετύχουν τίποτα, παρά μόνο να αποδυναμώσουν το ΝΑΤΟ και προαναγγέλλει το διάλειμμα στην ελληνοτουρκική αναμέτρηση («μια μικρή παύση», όπως είναι ο τίτλος του άρθρου), παροτρύνοντας τους ευρωπαίους ηγέτες να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Μέρκελ και προειδοποιώντας ότι, αν αποτύχουν οι γερμανικές προσπάθειες, «η ένταση ανάμεσα σε Τουρκία και Ελλάδα θα επιστρέψει σε όλες τις περιοχές, συμπεριλαμβανομένων του Αιγαίου, της Κύπρου και της Ανατολικής Μεσογείου».

***

Από την Αντίπαρο όπου έχει μεταβεί για μίνι διακοπές, το πρωθυπουργικό ζεύγος ανεβάζει φωτογραφία στο Instagram παρέα με το ζεύγος Τομ Χανκς και Ρίτα Γουίλσον, οι οποίοι κρατούν τα νέα ελληνικά διαβατήριά τους. Η ανάρτηση γράφει «ο Τομ Χανκς και η Ρίτα Γουίλσον είναι πλέον περήφανοι Έλληνες πολίτες». Η φωτογραφία κάνει τον γύρο του κόσμου, για το γεγονός ότι ο διάσημος αμερικανός ηθοποιός έχει αποκτήσει ελληνική υπηκοότητα, ενώ όπως διαπιστώνουν ελληνικά σάιτ η είδηση είναι δεύτερη πιο δημοφιλής στην αγγλόφωνη έκδοση της τουρκικής εφημερίδας Sabah.

https://www.instagram.com/p/CDGDHiODHhN/

Κυριακή 26 Ιουλίου

Παρά τις ενδείξεις ότι υπάρχει αποκλιμάκωση, η υδρογραφική υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού εκδίδει Navtex, με την οποία δεσμεύει θαλάσσια περιοχή γύρω από το Καστελόριζο, και η οποία θα έχει ισχύ από την επομένη έως και τις 30 Ιουλίου για ασκήσεις με πυρά. Κι όπως ήταν αναμενόμενο, η αντίστοιχη τουρκική υπηρεσία μετά από λίγες ώρες, εκδίδει δική της Navtex, αναφέροντας ότι η ελληνική Navtex συνιστά παραβίαση του αποστρατιωτικοποιημένου καθεστώτος του Καστελόριζου.

Το πρωθυπουργικό ζεύγος παρακολουθεί την παράσταση «Πέρσες», σε παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου και σκηνοθεσία του καλλιτεχνικού διευθυντή του Δημήτρη Λιγνάδη, στην Επίδαυρο. «Όλα είναι καλά, όλα είναι υπό έλεγχο. Σήμερα ήρθαμε να δούμε μια ωραία παράσταση, από αύριο θα πούμε τα υπόλοιπα. όλοι να είναι ήσυχοι», δηλώνει ο Πρωθυπουργός. Όλα τα σάιτ που καταγράφουν την είδηση υπενθυμίζουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις 21 Μαΐου είχε επισκεφτεί το Εθνικό Θέατρο και είχε παρακολουθήσει την πρώτη ανάγνωση του κειμένου του έργου. Πολλά μέσα από την περιβόητη «λίστα Πέτσα» αφιερώνουν εκτενή χώρο για το μεταξωτό ιβουάρ σαλβάρι και τις ενδυματολογικές επιλογές της Μαρέβα Γκραμπόφσι.

Οι «Πέρσες» θεωρούνται η παλαιότερη σωζόμενη αρχαία τραγωδία, είναι η πρώτη με θέμα ιστορικό και μάλιστα σύγχρονο της εποχής του, ένα από τα αριστουργήματα του παγκόσμιου θεάτρου, διαχρονικά επίκαιρο και αντιπολεμικό. Πραγματεύεται την οδύνη των Περσών, όταν πληροφορούνται για τη συντριπτική τους ήττα στη Σαλαμίνα, σε έναν αναστοχασμό της ιστορίας, ο οποίος λειτουργεί ως προειδοποίηση για τις συνέπειες της ύβρεως που διακρίνει τους ασύνετους πολίτες, τους αστόχαστους ηγέτες και την επηρμένη εξουσία. Πολλοί σχολιαστές μπήκαν στον πειρασμό να κάνουν συγκρίσεις με το σήμερα, είτε προς την πλευρά της ελληνικής είτε προς την πλευρά της τουρκικής ηγεσίας.

***

Το ελεγχόμενο από το πρωθυπουργικό γραφείο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο μεταδίδει την είδηση για τις επικείμενες ασκήσεις του πολεμικού ναυτικού στο Καστελόριζο. Κατά τα φαινόμενα υπάρχει νέα ένταση. Σε μια προσπάθεια αποκλιμάκωσης, το Υπουργείο Άμυνας διαψεύδει πως πρόκειται για άσκηση του Πολεμικού Ναυτικού, ανακοινώνοντας πως τελικά η Navtex αφορά σε άσκηση του Λιμενικού που ήταν προγραμματισμένη να γίνει στο Καστελόριζο σε ελληνικά χωρικά ύδατα. Κυβερνητικές πηγές διευκρινίζουν στην εφημερίδα Καθημερινή ότι «πρόκειται για μικρής κλίμακας άσκηση που γίνεται κάθε χρόνο, δεν συνδέεται με τις εξελίξεις των ημερών, δεν συνιστά κάτι έκτακτο». Τα αντιπολιτευόμενα μέσα κάνουν λόγο για πρωτοφανή γκάφα.

ΕΒΔΟΜΑΔΑ 4η

Δευτέρα 27 Ιουλίου

Μετά τον σάλο που προκλήθηκε από τη Navtex του Πολεμικού Ναυτικού που ήταν τελικά του Λιμενικού, το θέμα έρχεται στη Βουλή, σε συζήτηση νομοσχεδίου για την αντιμετώπιση του παρεμπορίου. Η κυβέρνηση δέχεται τα πυρά της αντιπολίτευσης. «Το Λιμενικό εξέδωσε Navtex, εκτιμήθηκε ότι θα εκλαμβάνετο ως αμφιλεγόμενο μήνυμα, έγινε σε χαμηλό επίπεδο, δεν γνωρίζαμε κάτι, έγινε η σχετική διόρθωση, ολοκληρώθηκε η αποκλιμάκωση», υποστήριξε ο Υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος. «Σε μια στιγμή που η ένταση στο Αιγαίο έχει αγγίξει το ζενίθ, η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων δεν γνώριζε ότι εκδόθηκε Navtex από το Ελληνικό Λιμενικό στην περιοχή του Καστελόριζου. Εκδίδουν Navtex και οι υπουργοί της κυβέρνησης κάνουν αμέριμνοι διακοπές και ο κ. Μητσοτάκης χρησιμοποιεί τα ελικόπτερα για να πηγαινοέρχεται από την Επίδαυρο στην Πάρο;» διερωτήθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος. «Μόλις ήρθε σε γνώση μας, έγινε η διόρθωση», αντέτεινε ο Υπουργός Άμυνας, κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ για μικροπρεπή πολιτική εκμετάλλευση.

***

Στο ίδιο πνεύμα ο ΣΥΡΙΖΑ βγάζει ανακοίνωση με την οποία ρωτά αν ο Πρωθυπουργός μετέβη στην Αντίπαρο και την Επίδαυρο με στρατιωτικό ελικόπτερο. «Οφείλει να καταλάβει πως οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν είναι προσωπικό του ραδιοταξί, για να απασχολεί στρατιωτικό ελικόπτερο την ώρα μάλιστα που όλος ο στόλος βρίσκεται στο Αιγαίο σε επιφυλακή για την κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας», σχολιάζει το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Τρίτη 28 Ιουλίου

Ψηφίζεται κατά πλειοψηφία το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας για την ιδιωτική εκπαίδευση, το οποίο ευθυγραμμίζεται πλήρως με τις διαχρονικές απαιτήσεις των σχολαρχών. Το νομοσχέδιο συναντά σφοδρές αντιδράσεις στην εκπαιδευτική κοινότητα για την απορρύθμιση που επιφέρει στο πρόγραμμα σπουδών και τον κανονισμό λειτουργίας των σχολείων και τον περιορισμό των εργασιακών δικαιώματα δασκάλων και καθηγητών, σε μια άνευ προηγουμένου απόπειρα εμπορευματοποίησης της εκπαίδευσης. Είχε προηγηθεί το νομοσχέδιο για τη δημόσια Παιδεία, τον περασμένο Μάιο, το οποίο είχε επίσης καταγγελθεί από σύσσωμη την εκπαιδευτική κοινότητα ως αντιεκπαιδευτικό.

***

Με δήλωσή του στο CNN Turk ο σύμβουλος του Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν, δηλώνει ότι αναστέλλεται η αποστολή του Oruç Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Όπως εξήγησε, «ας ακολουθήσουμε μια εποικοδομητική προσέγγιση και ας σταματήσουμε για λίγο». Ήδη από το προηγούμενο βράδυ το τουρκικό σεισμογραφικό είχε πάρει πορεία προς το λιμάνι της Αττάλειας. Στα τουρκικά μέσα μεταδίδεται ότι η αναστολή των ερευνών θα διαρκέσει έναν μήνα.

***

Από την πλευρά της η κυβέρνηση, δια του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα, σε συνέντευξη στον τηλεοπτικό ΣΚΑΪ, κάνει λόγο για θετική ενέργεια, εικάζοντας ότι ακυρώνεται de facto η τουρκική Navtex για έρευνες νοτίως του Καστελόριζου. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι η απόφαση για την Αγία Σοφία «δημιουργεί ψυχικό χάσμα μεταξύ Χριστιανών και της Τουρκίας», τόνισε ότι «όλο το προηγούμενο διάστημα δείξαμε ψυχραιμία, αυτοπεποίθηση και ετοιμότητα να προασπίσουμε κυριαρχικά δικαιώματα» και επανέλαβε ότι διάλογος με απειλές δεν γίνεται. Όπως σημείωσε, «δεν ασκείται η εξωτερική πολιτική με τρικ. Έχουν κοντά πόδια τα τρικ. Πρόκειται για κάτι σοβαρό, για μια στρατηγική σχέση μεταξύ δύο γειτόνων, αλλά και δύο περιοχών, όταν μιλάμε για την ευρύτερη Ευρώπη, που θα ζήσουν μαζί. Όχι για μερικούς μήνες ή μερικές ημέρες, αλλά για πάρα πολλά χρόνια. Άρα, είναι προς το συμφέρον όλων η σχέση αυτή να είναι καλή. Και δεν είναι προς το συμφέρον των δύο πλευρών να υπάρχει μια διαρκής ένταση, μία διαρκής προσπάθεια συνεχούς αμφισβήτησης του status quo».

***

Τηλεφωνική επικοινωνία Νίκου Δένδια με τον κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη για τον συντονισμό των δύο πλευρών υπό το φως των νέων εξελίξεων.

https://twitter.com/GreeceMFA/status/1288155584035008523

***

Νέα Navtex εκδίδει η Τουρκία από τον σταθμό της Αττάλειας για περιοχή ανατολικά της Αμμοχώστου στην Κύπρο, δεσμεύοντας περιοχή εντός της κυπριακής ΑΟΖ έως τις 20 Σεπτεμβρίου, προκειμένου να πραγματοποιηθούν σεισμογραφικές έρευνες από το τουρκικό σκάφος «Barbaros Hayreddin Pasa».

Τετάρτη 29 Ιουλίου

Με τροπολογία σε φορολογικό νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών η κυβέρνηση προχωρά σε ρύθμιση των αναδρομικών των συνταξιούχων, ύστερα από σχετική απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας. Το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο είχε αποφανθεί στα τέλη Ιουνίου ότι οι περικοπές κύριων και επικουρικών συντάξεων –στο 11μηνο από Ιούνιο 2015 έως Μάιο 2016, βάσει των νόμων 4051 και 4093 του 2012– είναι αντισυνταγματικές. Με την τροπολογία προβλέπεται η επιστροφή ποσών ύψους 1,4 δισ. ευρώ από περικοπές σε κύριες συντάξεις, αφήνοντας εκτός επικουρικές και δώρα. Η κυβερνητική ρύθμιση ευνοεί περί τους 900.000 συνταξιούχους. Για «άγριο κούρεμα» και «τριπλή εξαπάτηση» κάνει λόγο ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, καθώς βάσει της τροπολογίας δεν θα λάβουν αναδρομικά 1,3 εκατομμύρια συνταξιούχοι που λαμβάνουν κύρια και επικουρική σύνταξη έως 1.000 ευρώ (συνταξιούχοι ΟΓΑ, χαμηλοσυνταξιούχοι και δικαιούχοι ΕΚΑΣ), ενώ όσοι δεχτούν τη ρύθμιση χάνουν το δικαίωμα διεκδίκησης αναδρομικών από επικουρικές και δώρα. Για αυτές τις διεκδικήσεις ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος να επιστραφούν. Εκτός των πολιτικών αντιδράσεων, νομικοί και εργατολόγοι σχολίασαν τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης κάνοντας λόγο για νομικό πραξικόπημα και παραβίαση της απόφασης του ΣτΕ.

Πέμπτη 30 Ιουλίου

Με ανάρτησή του στο Twitter ο Ντόναλντ Τραμπ επαναλαμβάνει την αντίθεσή του στη διεξαγωγή εκλογών με επιστολή ψήφο –όπως προτείνουν διάφορες πολιτείες στο πλαίσιο των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας–, κάνει λόγο για απόπειρα νοθείας και προτείνει την αναβολή των εκλογών της 3ης Νοεμβρίου «έως ότου ο αμερικανικός λαός να μπορεί να ψηφίσει σωστά και με ασφάλεια». Το μήνυμα του αμερικανού Προέδρου προκαλεί θύελλα αντιδράσεων.

Σε άλλο tweet ο Τραμπ κατηγορεί τη Γερμανία ότι πληρώνει δισεκατομμύρια στη Ρωσία για ενέργεια και αναρωτιέται γιατί τότε πρέπει οι ΗΠΑ να προστατεύουν τη Γερμανία από τη Ρωσία. Ο Τραμπ σημειώνει ότι η Γερμανία δεν ανταποκρίνεται στη συνδρομή 2% προς το ΝΑΤΟ, προαναγγέλλοντας μερική αποχώρηση αμερικανικών δυνάμεων από τις βάσεις των ΗΠΑ στη Γερμανία.

***

Το αμερικανικό Υπουργείο Εμπορίου ανακοινώνει την πρώτη εκτίμηση για το ΑΕΠ β’ τριμήνου, όπου καταγράφεται η μεγαλύτερη καταγεγραμμένη συρρίκνωση των τελευταίων δεκαετιών με ρυθμό 32,9% σε ετήσια βάση, υπερτριπλάσια του προηγούμενου ρεκόρ 10% του β’ τριμήνου του 1958. Τα αποτελέσματα αυτά εξανεμίζουν τις όποιες ελπίδες για γρήγορη ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας στο ‘γ τρίμηνο του έτους.

Παρασκευή 31 Ιουλίου

Η Eurostat ανακοινώνει τις προσωρινές εκτιμήσεις για την πορεία του ΑΕΠ της Ευρωζώνης στο β’ τρίμηνο του έτους. Τα στοιχεία είναι αποκαρδιωτικά, καθώς σημειώνεται η μεγαλύτερη ιστορικά συρρίκνωση της οικονομίας της Ευρωζώνης (από το 1995), κατά 12,1% σε τριμηνιαία βάση (σε σχέση με το α’ τρίμηνο) και 15% σε ετήσια βάση (σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019). Σε ετήσια βάση είχε συρρικνωθεί και το ΑΕΠ α’ τριμήνου κατά 3,6%. Τις χειρότερες επιδόσεις σε τριμηνιαία βάση κατέγραψαν Ισπανία (-18,5%), Πορτογαλία (-14,1%) και Γαλλία (-13,8%), στο -12,4% κινήθηκε η Ιταλία, τη μεγαλύτερη βουτιά από το 1970 έκανε η Γερμανία με -10,1%, ενώ η μικρότερη πτώση ήταν αυτή της λιθουανικής οικονομίας (-5,1%). Όπως στις ΗΠΑ, έτσι και στην Ευρώπη τα οικονομικά αποτελέσματα αποδεικνύουν ότι δαπάνες νοικοκυριών, επενδύσεις επιχειρήσεων και εξαγωγές κατέρρευσαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

***

Μιλώντας στους ανταποκριτές ξένου τύπου στην Άγκυρα, ο πρώην γενικός επιτελάρχης και Υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, έκανε λόγο για ειρηνική επίλυση των προβλημάτων στο Αιγαίο, στην Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο. Απαντώντας σε αιτιάσεις της εθνικιστικής αντιπολίτευσης, επανέλαβε ότι η Τουρκία δεν θα απεμπολήσει τα δικαιώματά της «που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο στην Ανατολική Μεσόγειο», σημειώνοντας ότι αυτό δεν πρόκειται για απειλή αλλά για διαπίστωση. Όπως τόνισε, «το αναφέρουμε και λέμε να ξεκινήσουμε το ταχύτερο τις συνομιλίες για να λύσουμε το γρηγορότερο τα προβλήματά μας, με συνομιλίες πολιτισμένα, με ειρηνική οδό και ειρηνικές μεθόδους».

Επιθεωρώντας νωρίτερα στρατιωτικές μονάδες στα σύνορα Τουρκίας-Βουλγαρίας-Ελλάδας στον Έβρο είχε αναφέρει ότι αναμένει τις προσεχείς μέρες στην Άγκυρα τους έλληνες γείτονες για συνομιλίες, καθώς «με αυτές και παρόμοιες συζητήσεις προσπαθούμε να λύσουμε τα θέματα».

***

Νέο ρεκόρ παγκόσμιας αύξησης κρουσμάτων με 292.527 ημερησίως. Το σύνολο όσων ασθενούν ανέρχεται σε πάνω από 17,1 εκατομμύρια, ενώ έχουν χάσει τη ζωή τους 668.910 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο.

«Η πανδημία είναι μια υγειονομική κρίση που συμβαίνει μια φορά στα εκατό χρόνια. Οι επιδράσεις της θα είναι αισθητές για δεκαετίες», τονίζει ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, κατά την έναρξη της συνεδρίασης της επιτροπής έκτακτης ανάγκης του οργανισμου.

Η Φλόριντα των ΗΠΑ σπάει για τέταρτη συνεχόμενη μέρα το ρεκόρ ημερησίων θανάτων από Covid-19.

***

Σύμφωνα με έρευνα του Ευρασιατικού Κέντρου Ερευνών Δημόσιας Γνώμης (Avrasya Kamuoyu Araştırmaları Merkezi – ΑΚΑΜ), για λογαριασμό της εφημερίδας Cumhurriyet, το 48,6% δεν προτίθεται να ψηφίσει Ερντογάν (έναντι 39,2% που θα τον στηρίξει), σε περίπτωση που είναι υποψήφιος στις εκλογές-ορόσημο του 2023, οπότε και συμπληρώνονται εκατό χρόνια από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας. Στη δημοσκόπηση η προεδρία του Ερντογάν καταγράφεται ως αποτυχημένη σε ποσοστό 40,2% και του κυβερνώντος κόμματος σε ποσοστό 41,9, έναντι 30,9% και 30,3% αντίστοιχα που βλέπουν επιτυχία. Παρόλα αυτά το AKP του τούρκου Προέδρου καταγράφεται πρώτο στις προτιμήσεις των πολιτών με ποσοστό 35% έναντι των κεμαλιστών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος που παραμένουν χαμηλά στο 28,4%, με το κεντροδεξιό IYI να καταγράφει 12,4%, το αριστερό φιλοκουρδικό HDP να αντέχει στο 11,7% και τους ακροδεξιούς εθνικιστές σύμμαχους του Ερντογάν στο 7,4%. Το 99,7% των τούρκων πολιτών δηλώνει ότι δεν πρόκειται να επηρεαστεί η ψήφος του από τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

https://twitter.com/avrasyaanket/status/1289211604400312320

Σάββατο 1 Αυγούστου

Συναγερμός στην Ελλάδα από την καταγραφή 110 νέων κρουσμάτων σε μια μέρα με μόλις τα 12 απ’ αυτά εισαγόμενα. Πρόκειται για τον τρίτο μεγαλύτερο αριθμό ημερήσιων κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας. Ο συνολικός αριθμός καταγεγραμμένων κρουσμάτων κορονοϊού στην Ελλάδα ανέρχεται στα 4.587, με 206 θανάτους και 128 ασθενείς να έχουν εξέλθει από τις μονάδες εντατικής θεραπείας.

Εκτενής είναι η αναφορά της είδησης στα τουρκικά μέσα, που συσχετίζουν την αύξηση των κρουσμάτων με το άνοιγμα του τουρισμού τον τελευταίο μήνα.

Κυριακή 2 Αυγούστου

Σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Welt am Sonntag, Γερμανία και Γαλλία είναι αποφασισμένες να απεξαρτηθούν σταδιακά από τις αμερικανικές τεχνολογίες οπλικών συστημάτων, αρχής γενομένης από τα πολεμικά ελικόπτερα και εν συνεχεία με την κατασκευή ενός νέου τυφεκίου εφόδου για τον γερμανικό στρατό και ένα κοινό πρόγραμμα παραγωγής μαχητικού τζετ τύπου FCAS των Airbus και Dassault. Γερμανοί και Γάλλοι παραγωγοί οπλικών συστημάτων επιθυμούν να εξάγουν σε τρίτες χώρες χωρίς τους περιορισμούς που επιβάλλει η αμερικανική τεχνολογία στη χρήση τεχνολογίας των αμερικανικών συστημάτων.

***

Λήγει η τουρκική Navtex χωρίς να έχει γίνει ελληνοτουρκικός πόλεμος.

Επίλογος: αυτό ακριβώς, τίποτε άλλο

Εμείς γιατί κοίταξε στην ετέτοια αρχή, ούτε, ούτε και, κοιτάξτε αυτοί, δεν ήθελαν απλώς για να καν γίνει αυτός ο πόλεμος, αλλά ύστερα μόλις μόλις όπως είπαμε ότι αυτό εμείς δεν καν θέλαμε, αυτοί είπανε όχι λέει θέλουμε να γίνει, ε κι εμείς μετά είπαμε όχι λέμε, λέμε δεν δε θα γίνει, θα καν γίνει αυτό πάλι ο νέος ο νέος επιδιαιτητής για να οριστεί για να για να αφού ξαναγίνει πάλι ο πόλεμος.

Ύστερα ακούς μόλις είπανε είπανε κοιτάξτε αυτοί ότι ότι ότι όχι δεν θέλαμε για να γίνει ο πόλεμος, ε κι εμείς ύστερα είπαμε εντάξει θέλουμε, δεν θέλουμε κι εμείς, κι αυτοί ύστερα μετά εμείς αφού είπαμε είπαμε με αυτό θέλουμε δεν θέλουμε κι εμείς το αλλάξαμε, και λέμε εντάξει λέμε ούτε κι εμείς θέλουμε, και μετά είπανε αυτοί πάλι ότι ξέρετε εμείς θέλουμε να γίνει ο πόλεμος, εμείς όμως μετά δεν δεχτήκαμε μετά απ’ όλα αυτά και είπαμε να γίνει μετά ο πόλεμος, όποτε το κάνει το ορίσει η ΕΕ. Αυτό ακριβώς, τίποτε άλλο.

Σας θυμίζει κάτι; Πάντως όχι πόλεμο, πόσο μάλλον πόλεμο για τον οποίο αξίζει να δώσει κανείς τη ζωή του. ■

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.