Εσείς πιστεύετε ότι το σποτ του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ζήτημα αντισημιτισμού; Ακόμα δεν έχετε δει τίποτα.


Ο εξωδικαστικός συμβιβασμός ανάμεσα στο αμερικανικό Δημόσιο και τη Novartis έδωσε την ευκαιρία στους πιο αναγνωρίσιμους παράγοντες των ελληνικών ΜΜΕ να ξεδιπλώσουν το ταλέντο τους στο θέατρο. Οι χειμαζόμενοι από τις συνέπειες της πανδημίας καλλιτέχνες μπορούν να διδαχτούν πολλά από τον τρόπο με τον οποίο στήνεται ένα δρώμενο σε ζωντανή μετάδοση, προκειμένου να πλαισιώνεται αβίαστα στο μυαλό κάθε θεατή το κυβερνητικό αφήγημα περί σκευωρίας Novartis. Ο διάλογος της παρουσιάστριας Σίας Κοσιώνη και της δημοσιογράφου Ιωάννας Μάνδρου, στο κεντρικό δελτίο του ΣΚΑΪ της 26ης Ιουνίου, είναι χαρακτηριστικός.

– Λοιπόν, να καλησπερίσουμε εδώ την Ιωάννα Μάνδρου, για να προσπαθήσουμε να καταλάβουμε τι έχει γίνει εδώ, Ιωάννα. Γιατί, πραγματικά, πιστεύω ότι ο κόσμος, απ’ την αρχή έως το τέλος αυτής της υπόθεσης, έχει πάρα πολλά ερωτήματα. Ακόμη και τώρα που βγήκαν αυτά τα χαρτιά και ο συμβιβασμός μεταξύ αμερικανικού Δημοσίου και Novartis. Βλέπουμε από τη μία τη ΝΔ από την άλλη τον ΣΥΡΙΖΑ να διαβάζουν αυτά τα έγγραφα με εντελώς διαφορετικό τρόπο. Οι μεν λένε ορίστε δεν είχαν βρει οι Αμερικανοί εμπλοκή πολιτικών που λέγατε. Οι δε λένε μα δεν βλέπετε ότι αναφέρεται σε κρατικούς αξιωματούχους του τομέα της Υγείας;

– Λοιπόν, για να μην χαθούμε στη μετάφραση, θα πιάσουμε τα πράγματα από την αρχή, Σία μου. Γιατί, πραγματικά είναι κομφούζιο και κανείς δεν καταλαβαίνει τίποτα. Η έρευνα αυτή ξεκίνησε στις Ηνωμένες Πολιτείες. Είναι μια έρευνα φορολογικού τύπου. Ήταν και είναι εισηγμένη η Novartis, μιλάμε για παγκόσμιο κολοσσό, δεν μιλάμε για καμιά εταιρεία της πλάκας, που ελέγχεται από τις αμερικανικές φορολογικές αρχές αν κάνει αθέμιτες πρακτικές, αν με άλλα λόγια νοθεύει τον ανταγωνισμό και παίρνει μερίδια αγοράς που δεν δικαιούται.

– Όπου δραστηριοποιείται.

– Όπου δραστηριοποιείται.

– Πολλές χώρες είναι μέσα στην έρευνα. Είμαστε κι εμείς. Ψάχνουν οι Αμερικανοί ειδικώς δικούς μας πολιτικούς; Όχι. Αυτό προκύπτει και τώρα, που θα πω, αλλά έχει προκύψει κι από πολύ καιρό πριν. Ο ίδιος ο αμερικανός πρέσβης στη χώρα μας, ο κ. Πάιατ, είχε διευκρινίσει από πάρα πολύ καιρό ότι η αμερικάνικη έρευνα δεν αφορά έλληνες πολιτικούς.

– Δεν ψάχνουν αυτό το πράγμα.

– Δεν το ψάχνουν. Θα μου πεις, δεν το ψάχνανε. Αλλά, μήπως εκεί που ψάχνανε για τη Novartis πέσανε πάνω σε κανένα έμβασμα, που κάποιος από τους δικούς μας τα ‘χε βάλει στη τσέπη; Λογικό. Όχι. Γιατί; Γιατί, εδώ έγινε μια εξονυχιστική έρευνα από την Εισαγγελία Διαφθοράς, η οποία έχει κάνει πολλά και διάφορα, αλλά την έκανε την έρευνα, έστω έτσι όπως την έκανε. Κι από τους δέκα πολιτικούς για τους εφτά έβαλε η ίδια στο αρχείο τους φακέλους. Επιπλέον, μετά από τη χθεσινή, τον συμβιβασμό που ήρθαν οι Αμερικανοί με τη Novartis, η ελληνική Novartis, το δικό μας το κομμάτι, η θυγατρική εταιρεία, έβγαλε μία ανακοίνωση, στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας.

– Παραδέχεται, ότι, ε, είχε προχωρήσει σε αθέμιτες πρακτικές.

– Πρώτον, παραδέχεται ότι είχε αθέμιτες πρακτικές, δεύτερον πώς τις έκανε αυτές τις πρακτικές, τρίτον με ποιους τους έκανε, με επαγγελματίες Υγείας και, τέταρτο και σημαντικότερο, ξεκαθαρίζει η ίδια η εταιρεία ότι σε πολιτικούς δεν έδωσε λεφτά. Δεν είναι η πρώτη φορά που το λέει, το έχει ξαναπεί.

– Εντάξει, θα σου πει, όμως, κάποιος ότι δεν θα βγει ποτέ μια εταιρεία να πει ότι έδωσε λεφτά σε πολιτικούς. Εγώ θα σου πω ένα πολύ απλό ερώτημα. Βγαίνει σήμερα η εταιρεία και παραδέχεται τα πάντα, που αφορούν σ’ αυτό το σκέλος εν πάση περιπτώσει τις, των αθέμιτων πρακτικών που ακολουθούσε. Η ελληνική Δικαιοσύνη εέχει φτάσει κάπου σε ό,τι αφορά στη διευθ- στη διερεύνηση αυτού του σκέλους του σκανδάλου; Δηλαδή, το συζητάμε τόσα χρόνια. Έχει βρει γιατρούς, δεν ξέρω, γραμματείς και φαρισαίους, εν πάση περιπτώσει, που μπορεί να εμπλέκονταν σ’ αυτή την ιστορία;

– Πρώτα πρώτα…

– Τι ψάχνουν;

– …να σου ξεκαθαρίσω ένα πράγμα.

– Μόνο το ένα σκέλος!

– Για να το καταλάβουμε. Μια εταιρεία δεν μπορεί σ’ αυτή μετά από έναν τέτοιο συμβιβασμό κι όταν έχει υποστεί τέτοιο έλεγχο να λέει ότι της κατεβαίνει στο κεφάλι. Δηλαδή, δεν μπορεί να λέει ψέματα για τους πολιτικούς, ενώ τους έχει λαδώσει, διότι οι έρευνες αυτές των εταιρειών είναι εσωτερικές έρευνες, είναι αντικειμενικές έρευνες από παγκόσμιους οίκους, και δεν λέει μια εταιρεία το ψέμα. Αυτό είναι, δεν υπάρχει! Δεν γί-νε-ται.

– Μάλιστα.

– Πάμε στο κεφάλαιο τι δεν έκανε η Δικαιοσύνη. Λυπάμαι που το λέω, δεν έκανε και πολλά πράγματα. Έχει κάνει πολύ λίγα, με αποτέλεσμα το κομμάτι των γιατρών, των επαγγελματιών Υγείας, γιατί δεν είναι μόνο γιατροί, είναι άνθρωποι που εμπλέκονται με αυτό το κύκλωμα του φαρμάκου, η έρευνα προχώρησε πολύ λίγο. Διότι, έφαγε πολύ χρόνο η Δικαιοσύνη να κυνηγάει τους πολιτικούς, για άλλους λόγους, με αποτέλεσμα το κομμάτι αυτό, όταν το θυμήθηκε, το θυμήθηκε πολύ αργά, μέχρι τώρα έχει κάνει πολύ λίγα. Θα σας πω ένα παράδειγμα. Ο Φρουζής, που ήταν ο ισχυρός άνδρας της Novartis Ελλάς και έχει κατηγορηθεί γι’ αυτές τις δωροδοκίες, δεν έχει κληθεί μέχρι σήμερα που κουβεντιάζουμε τώρα ‘δω ποτέ από τις δικαστικές αρχές να πει…

– …μα είναι δυνατόν;

– …πήρε; Έδωσε; Τι έκανε αυτός;

– Μα, είναι δυνατόν;

– Κι όμως, είναι. Εγώ πιστεύω ότι το γεγονός ότι η έρευνα ξεστράτισε στους πολιτικούς για την εξυπηρέτηση σκοπιμοτήτων, εχάθηκε το πραγματικό σκάνδαλο, και τώρα κυνηγάμε σαν τον σκύλο την ουρά, μπας και μπορέσουμε να πάρουμε και κανένα φράγκο…

– Και στο μεταξύ μπορεί να υπάρξουν και παραγραφές γι΄ αυτούς που πραγματικά τα πήραν, έτσι;

– Αυτό είναι το ό,τι χειρότερο. Δηλαδή, να μην βρεθούν ποτέ οι άνθρωποι αυτοί αντιμέτωποι με τη Δικαιοσύνη.

– Ιωάννα, σ’ ευχαριστούμε πολύ.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.