Το περασμένο καλοκαίρι η Πενέλοπι Γκέιζιν, η Κέιτ Ντουάιερ και ο Κιθ Μαν γιόρταζαν στο Λος Άντζελες τον έναν χρόνο λειτουργίας ενός δικού τους φιλόδοξου εγχειρήματος. Το ηλεκτρονικό κατάστημα χειροποίητων ειδών τέχνης, που είχαν στήσει οι τρεις τους με την επωνυμία «Witchsy», είχε καταφέρει να κερδίσει το μερίδιό του σε μία ιδιαίτερα ανταγωνιστική αγορά.

Το Witchsy φιλοδοξούσε να γίνει η εναλλακτική επιλογή απέναντι σε μεγαθήρια των online αγορών όπως το Etsy. Όπως έλεγαν οι τρεις τους, η «Live, Love, Laugh» («Ζήσε, Αγάπα, Γέλα») κουλτούρα, που επέβαλλαν τα μεγάλα ηλεκτρονικά καταστήματα, τούς απωθούσε. Ήθελαν κάτι σκοτεινό, αντισυμβατικό, φεμινιστικό, άσεμνο, αστείο, παράξενο.

Με πωλήσεις αξίας 200.000 δολαρίων, το Witchsy σε καμία περίπτωση δεν απειλούσε τον μεγάλο ανταγωνιστή του με τις πωλήσεις 2,84 δισ. για το 2016. Αλλά, αυτό δεν εμπόδισε τους συντάκτες του Forbes να κάνουν λόγο για τον «χειρότερο εφιάλτη του Etsy». Κάποιοι θυμούνταν ότι στον πρώτο χρόνο λειτουργίας του το 2005, το τελευταίο είχε κάνει αντίστοιχη πρεμιέρα στα 170.000 δολάρια –ακολουθώντας έκτοτε μια γεωμετρική άνοδο, αντιστρόφως ανάλογη της γεωμετρικής καθόδου που προκάλεσε η χρηματοπιστωτική κατάρρευση στην αμερικανική κοινωνία.

Το παράξενο της υπόθεσης δεν ήταν τίποτα από τα παραπάνω. Το κοινό της Νέας Οικονομίας εντυπωσιάστηκε από κάτι άλλο. Ο άντρας της παρέας, ο Κιθ Μαν, δεν υπήρχε. Η 28χρονη Γκέιζιν και η 29χρονη Ντουάιερ θα αποκάλυπταν στο περιοδικό FastCompany ότι «εφηύραν» έναν αρσενικό συνέταιρο, προκειμένου να τους πάρουν στα σοβαρά οι άλλοι στην αρχή του εγχειρήματος. Φερειπείν, ο τεχνικός που έστησε το σάιτ απευθυνόταν στον φανταστικό Μαν («Άντρας») με το όνομά του. Οι δύο νεαρές γυναίκες ήταν γι’ αυτόν απλώς τα «κορίτσια». Όταν οι δυο τους ένιωσαν ότι το Witchsy είχε σταθεί στα πόδια του, έστειλαν τον Κιθ «διακοπές».

Πρόσφατα, το World Economic Forum δημοσίευσε τον ετήσιο «Global Gender Cap Index». Ο δείκτης καταγράφει την ανισότητα των φύλων, μετρώντας οικονομική συμμετοχή, εκπαίδευση, πολιτική χειραφέτηση και υγεία. Η είδηση ήταν ότι η ανισότητα μεταξύ των φύλων διευρύνθηκε για πρώτη φορά από το 2006. Με βάση δε τα σημερινά δεδομένα, το οικονομικό χάσμα μεταξύ αντρών και γυναικών δεν πρόκειται να κλείσει πριν περάσουν 217 χρόνια. Για το WEF, βεβαίως, το λάθος εδώ είναι ότι οι οικονομίες στερούνται δισεκατομμύρια δολάρια από την ύπαρξη του χάσματος αυτού.

Έτσι, ως άλλες μεταμφιεσμένες Πόρσια και Νερίσσα από τον «Έμπορο της Βενετίας», οι Γκέιζιν και Ντουάιερ διεκδικούν μια άλλη θέση στον καπιταλισμό. Μόνο που τα φώτα της δημοσιότητας έπεσαν πάνω τους, όταν οι δύο γυναίκες είπαν ότι «ο Μαν έκανε καλή δουλειά».

(Δημοσιεύτηκε στα «Ενθέματα» της Αυγής, την Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2017).

 

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.