Το κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα αρ. 20 σε ρε ελάσσονα (KV 466) του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ γράφτηκε το 1785. Ήταν η χρονιά που γεννήθηκε το δολάριο ΗΠΑ απ’ τα ισπανικά ντολάρος, ή κομμάτια των οκτώ ρεάλ (pesos de ocho reales), τα οποία είχαν κόψει οι Ισπανοί Τραστάμαρα το 1497, λίγο μετά που ανακάλυψαν την Αμερική και λίγο πριν γίνουν Αψβούργοι, καθώς ήθελαν να φτιάξουν ένα εξ΄ισου δυνατό νόμισμα μ’ αυτό που λίγα χρόνια νωρίτερα είχαν πλασάρει οι Αψβούργοι στο Τιρόλο, αναμφίβολα το πρώτο ισχυρό ασημικό της χιλιετίας, απ’ το οποίο αναδείχθηκε –στα μετέπειτα χρόνια των Ισπανών και με την αυτοκρατορική βούλα Αψβούργων– το νόμισμα της κοιλάδας του Αγίου Ιωακείμ στη Βοημία ή Joachimsthaler κατά το γερμανικότερον, ή thaler λαϊκιστί και τάληρο ανατολικώς της Αδριατικής, μεγάλο, καθαρό νόμισμα και εκ γενετής προορισμένο για μποέμικη ζωή, που κυριάρχησε στην Κεντρική Ευρώπη της Μεταρρύθμισης, πέρασε τον Ατλαντικό, φτάνοντας μέσω των Άγγλων ακόμα και στην Κίνα για να γίνει ως ισπανικό πέσο/δολάριο το διεθνές νόμισμα συναλλαγών αλλάζοντας χέρια στα καλύτερα αστικά σαλόνια μέχρι τις τελευταίες δεκαετίες του μοιραίου 19ου.

Όταν οι Αμερικανοί το υιοθέτησαν, έθεσαν την ισοτιμία του στο 1:1, όμως τα ντολάρος που ζύγισε ο padre de la nación Αλεξάντερ Χάμιλτον ήταν φθαρμένα και η επίσημη περιεκτικότητά τους σε άργυρο βγήκε κατά τι μικρότερη.

Ο Αλέξανδρος των Δυτικών Ινδιών γεννήθηκε ως Άγγλος το 1755, έναν Γενάρη πριν τον Θεόφιλο, και πέθανε ως Αμερικάνος δυο χρόνια πριν διαλυθεί η Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία των Αμψούργων από κάποιον Ναπολέοντα, που το 1785 -κοίτα σύμπτωση- ξεκινούσε την καριέρα του ως νεαρός αξιωματικός στο γαλλικό πυροβολικό.

O Θεόφιλος πέθανε παραμένοντας πάντα ένας τεντέσκος Theodiscus, γράφοντας μουσική tam latine quam theodisce, στο πνεύμα όλων των μεγάλων Συνταγμάτων της χιλιετίας, που έβαζαν στο κέντρο τον άνθρωπο και τα ανθρώπινα.

Στο Amazon η παρακάτω εκτέλεση πωλείται για 17,99 δολάρια.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.