Πώς ο Γιάννης Βρούτσης απέδειξε από το βήμα της Βουλής ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μείωσε την ανεργία κατά δέκα ποσοστιαίες μονάδες.

Μαθήματα νεοφιλελευθερισμού παρέδωσε με θηριώδη αυτοπεποίθηση ο Υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης από τη Βουλή, μιλώντας την Τετάρτη 25 Νοεμβρίου στη συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εργασίας για τη μείωση των εισφορών.

Ο τίτλος του σχεδίου νόμου ήταν άλλο ένα κυβερνητικό newspeak: «Μέτρα ενίσχυσης των εργαζομένων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, κοινωνικοασφαλιστικές ρυθμίσεις και διατάξεις για την ενίσχυση των ανέργων». Θυμάστε ότι κάτι αντίστοιχο είχε γίνει με την «αναβάθμιση της δημόσιας παιδείας» και ουκ ολίγες διατάξεις όπου ο τίτλος έρχεται σε πλήρη αναντιστοιχία με το περιεχόμενο.

Με τα λόγια του υπουργού

Εν προκειμένω ο Γιάννης Βρούτσης δεν αρκέστηκε να υπερασπιστεί το νομοσχέδιό του, αλλά να υποστηρίξει ότι η ανεργία δεν μειώθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ αλλά επί μνημονιακής ΝΔ. Όπως χαρακτηριστικά είπε:

«Αυτοί οι τρεις λόγοι συνέβαλαν στο να μειώσουμε την αδήλωτη εργασία και να αποκλιμακωθεί και η ανεργία. Όταν εσείς πριν από λίγο είπατε –και σας έχω ακούσει πολλές φορές να το λέτε κι εσείς και ο κ. Τσίπρας– ότι μειώθηκε η ανεργία, μπορείτε να μου πείτε γιατί μειώθηκε; Επειδή γίνατε κυβέρνηση; Με τη λαϊκιστική συμπεριφορά σας και τις πολιτικές οι οποίες είναι αμφισβητήσιμες και έφεραν αντίθετα αποτελέσματα, με αυτό μειώθηκε η ανεργία; Για να μειωθεί η ανεργία, πρέπει να ενισχύσεις τον ιδιωτικό τομέα. Πήρατε πρωτοβουλίες για να ενισχύσετε τον ιδιωτικό τομέα; Εν πάση περιπτώσει, αυτά έχουν καταγραφεί επιστημονικά. Προχωράμε σήμερα σε μια άλλη γενναία διαρθρωτική αλλαγή».

Δύο απλές συνταγές για καλή προπαγάνδα

Δηλαδή, δεν έχει σημασία η καταγεγραμμένη μείωση της ανεργίας κατά δέκα ποσοστιαίες μονάδες επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Κατά τα νεοφιλελεύθερα εγχειρίδια η ανεργία μπορεί να μειώνεται μόνο όταν ενισχύεται ο ιδιωτικός τομέας. Κι αφού ο ΣΥΡΙΖΑ δεν στήριξε τον ιδιωτικό τομέα, άρα η ανεργία δεν έπεσε επί ΣΥΡΙΖΑ.

Το ένα σκέλος, λοιπόν, της προπαγάνδας είναι η αμφισβήτηση των στοιχείων που αποδεικνύουν την επιτυχία του αντιπάλου. Το άλλο σκέλος είναι η καταχώρηση των πεπραγμένων της κυβέρνησης έξω από την πολιτική: είναι αξιώματα, είναι συνδεδεμένα με την ηθική τάξη, άρα δεν επιδέχονται αμφισβήτησης.

«Αυτές είναι οι διατάξεις οι βασικές, τις οποίες σας περιέγραψα λίγο πριν. Είναι διατάξεις σημαντικές, ζητώ να τις στηρίξετε. Είναι διατάξεις που έχουν θετικό πρόσημο, ζητώ να δώσετε κι εσείς θετική ψήφο. Δεν είναι διατάξεις που χωρίζουν, είναι διατάξεις που ενώνουν. Κατανοώ τις ιδεολογικές σας διαφορές. Αλλά, σε ειδικά μια κρίσιμη περίοδο, όπως είναι αυτή που διανύουμε αυτή τη στιγμή, είναι καλό να συνθέτουμε και να ενώνουμε δυνάμεις και να παραμερίζουμε πίσω κομματικές σκοπιμότητες. Εύχομαι και πιστεύω να στηρίξετε τις διατάξεις που είναι προς όφελος χιλιάδων εργαζομένων και υπέρ της ελληνικής οικονομίας».

Αυτή είναι η γραμμή. Όποιος αμφισβητεί νομοσχέδια της ΝΔ, το σχέδιο Πισσαρίδη και όλο τη νεοφιλελεύθερη ατζέντα Μητσοτάκη, δεν συμβάλλει στην καταπολέμηση της πανδημίας, προωθεί κομματικές σκοπιμότητες, είναι δέσμιος της ιδεολογίας του και δεν συμμετέχει στην εθνική προσπάθεια· κάτι σαν αρνητής της επιστημονικής αλήθειας.

Όλα αυτά, βεβαίως, δεν ισχύουν επουδενί η ΝΔ όταν αμφισβητεί τα νομοσχέδια και νόμους των αντιπάλων της. Γιατί, αυτό είναι η επιστημονική αλήθεια, είναι αυταπόδεικτο, είναι αξίωμα, είναι δόγμα, είναι η ΝΔ.

Αρχηγού παρόντος

Αργότερα, ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ξεκαθαρίσει με τη δική του ομιλία το πολιτικό διακύβευμα της παραπάνω λογικής.

«Γι’ αυτό και το δικό μας βλέμμα δεν είναι στραμμένο στους πολιτικούς μας αντιπάλους. Είναι στραμμένο στην κοινωνία, είναι στραμμένο στον κοινό μας εχθρό. Ο κοινός εχθρός λέγεται Covid-19. Αυτό το οποίο πρέπει να υπερασπιστούμε ως κεκτημένο είναι τη δημόσια υγεία και την οικονομική ευημερία. Και στο πλαίσιο αυτό οι ρυθμίσεις του συγκεκριμένου νομοσχεδίου αποτελούν ψηφίδες που, δίπλα σε πολλές άλλες δράσεις της κυβέρνησης, διαμορφώνουν μία ολοκληρωμένη κοινωνική πολιτική».

»Είναι μέτρα τα οποία έχουν ιδεολογικό πρόσημο, αποτελούν όμως καθρέφτη του τρόπου με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε την άσκηση του κυβερνητικού έργου. Απέναντι στον κορονοϊό προκρίναμε τη δημόσια υγεία, αναγνωρίζοντας τον καθοριστικό ρόλο του κράτους, στηρίζοντας έμπρακτα και όχι στα λόγια το Εθνικό Σύστημα Υγείας».

»Έτσι και απέναντι στις οικονομικές συνέπειες, προκρίνουμε την απασχόληση αναγνωρίζοντας τον κρίσιμο ρόλο των επιχειρήσεων. Και όπως ακριβώς στο μέτωπο της αντιμετώπισης της πανδημίας δημόσιος και ιδιωτικός τομέας καλούνται να συνεργαστούν υπό την κατεύθυνση και την καθοδήγηση του κράτους για το κοινό καλό, έτσι και στον δεύτερο τομέα, αυτόν της ανάταξης της οικονομίας, οι κόσμοι της παραγωγής και της εργασίας οφείλουν να συναντηθούν για την αμοιβαία ευημερία. Και αυτή είναι η πολιτική μας. Δεν της δίνω ιδεολογικό προσδιορισμό. Θα πω ότι είναι μία πολιτική κοινωνικά δίκαιη». 

Δηλαδή, τα μέτρα των νομοσχεδίων της ΝΔ έχουν ιδεολογικό πρόσημο, αλλά είναι ο τρόπος που κυβερνάμε που κάνει τη διαφορά. Είμαστε της αγοράς, αλλά δεχθήκαμε λίγο κράτος κατ’ ανάγκη και, σε αντίθεση μ’ εσάς, προκρίνουμε την ενότητα απέναντι στον κοινό εχθρό τον κορονοϊό. Αυτό είναι το κοινωνικά δίκαιο κι όποιος το αρνείται είναι ψεκασμένος. ■

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.